ricard planas camps. nascut a Girona, 1976. Formació. Estudis de Filologia i d’Història de l’Art per la Universitat de Girona i l’UOC.
trajectòria professional mitjans de comunicació – abstract
- El 1999 va fundar la revista bonart per parlar de l’actualitat del països catalans en català I traduïda en castellà, des d’una òptica per primar i redescobrir els valor de la cultura del país. Un projecte que el febrer del 2008 va arribar al número 100.
- Va dirigir dues temporades el programa de ràdio La boheme, sobre arts plàstiques i visuals a Ona Catalana.
- Ha col.laborat i ha estat contertulià d’art a les emissores Catalunya Ràdio, RAC1, Catalunya Cultura –icatfm- i Onda Rambla.
- A nivell de premsa escrita, va ser cap de la secció d’art del Diari de Girona. També ha treballat i col·laborat a Comunicació 21, revista Ars, Revista de Girona, El Punt-Avui, Presència, Hora Nova i l’Empordà.
- A nivell de televisió ha estat un dels impulsors l’any 2008- de la televisió IP siestv, on s’estan duent a terme exposicions online i entrevistes a autors de referències de Catalunya. També ha col·laborat a Televisió de Girona i TV3.
- Ha escrit més d’un centenar d’articles relacionats amb autors catalans contemporanis i temes transversals sobre cultura, art i societat.
trajectòria en crítica d’art – – abstract
- Realitza exposicions per entitats de tot Catalunya i ha fet de curador independent d’exposicions retrospectives dels artistes Modest Cuixart, Eduard Arranz-Bravo, Roca D. Costa, Jaume Muxart, Grau-Garriga, Carlos Pazos, Antón Lamazares, Rosalía Banet Pere Formiguera, Enric Ansesa, Romà Vallès, Xavier Escribà, Joan Fontcuberta, José Manuel Ciria, entre altres. També ha dut a terme exposicions col·lectives sobre El mite de la caverna de plató i El petit príncep – homenatge a Antoine de Saint-Exupéry als Banys Àrabs de Girona, la mostra Un país de revistes – 25 anys de l’Appec – al Palau Robert de Barcelona i I have a dream –homenatge a Luther King- amb itinerància per Estats Units.
- Ha treballat, entre altres, per la Fundació Caixa de Girona, “la Caixa”, Generalitat de Catalunya/Palau Robert de Barcelona, Diputació de Barcelona i Girona, Fundació Caixa Manresa, Museu de Sant Cugat del Vallès, Museu d’Art i Museu d’Història de Girona, Edifici Miramar de Sitges i Museu de Cadaqués, entre altres.
- El 2001 enceta bonart cultural una empresa d’assessorament cultural per gestionar, tan pel sector públic com privat, tota mena d’esdeveniments relacionats amb l’art.
- Durant el 2005 i 2006 va fundar, gestionar i dirigir la fira d’art contemporani de catalunya INART a Girona.
- Ha estat un dels membres fundadors del Consell de les Arts i la Cultura de Girona.
- És director de la Fundació Lluís Coromina de Banyoles i de la plataforma cultural Focus Engelhorn de Palamós. Ha dirigit la comissió Figueres Ciutat Creativa i va dirigir la darrera etapa de la Fundació Espais.
- Ha estat assessor en estratègies culturals en el gabinet del conseller de cultura de la Generalitat de Catalunya durant el període 2016-2017.
- A nivell sociocultural ha organitzat projectes per recaptar diners per la Marató de TV3, la Fundació Estany, la Fundació El Somni dels nens, Escola Annexa.
Publicacions especialitzades on ha participat – abstract
- “Arts sòlides o líquides? – les arts visuals als Països Catalans (1975-2008)”. Col·lecció Argumenta, 2007. Edicions del Cel i la Nansa. Coords. Rosa M. Isart i Anna Lleó.
- “Cultura i municipi – polítiques culturals municipals a Catalunya”. Edita Departament de Periodisme i de Ciències de la Comunicació, Universitat Autònoma de Barcelona, 2007. Coords. Josep M. Figueres, Àngels Ponsa i Antoni Reig.
- “Un país de revistes. Història dels magazins en català”. editat el 2009 per l’Appec amb el suport de la Generalitat de Catalunya i coordinat per Carme Ferré Pavia.
- “Imatge i Comunicació a Cuba”. Edita Grup de Recerca i Comunicació Social i Institucional, Universitat de Girona, 2011. Ed. Lluís Costa.