El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/sensepresses
Articles
Comentaris

Paths of Glory

Sovint aquesta pel.lícula de l’Stanley Kubrick ha estat qualificada d’antibèl.lica, de no militarista. Jo no hi estic massa d’acord.

Per a mi és més aviat una crítica al sistema de poder militar que no pas a l’essència patriòtica (absurda) que provoca les guerres. Un retrat del cinisme, de l’ambició i la sed de poder d’unes classes dirigents deshumanitzades a qui només els mouen els seus propis interessos sense tenir en compte en cap moment el sofriment i la mort dels d’inferior rang. El bel.licisme no és pas criticat a la pel.lícula. El mateix coronel Dax (interpretat pel Kirk Douglas) és un veritable soldat i, tot i que íntegre i humanament responsable, no té dubtes patriòtics ni de l’ús de la guerra en cap moment.

Senderos de Gloria, com tots la coneixem, és un d’aquells clàssics que no passen de moda perquè ens explica l’essència de sentiments humans negatius com l’egoisme, l’ambició, el menyspreu, la intol.lerància envers els altres; i també de positius com la integritat, la lleialtat als companys, el coratge, la superació de la por. És una pel.lícula sempre vigent, sempre aplicable al moment actual. Malauradament, tant als conflictes bèl.lics -sempre existents- com en temps de pau en l’àmbit polític, aquestes situacions hi són ben presents i per tant el film és perfectament vàlid per exemplificar-ho.

Artísticament la pel.lícula és molt bona. El b/n de Kubrick és meravellós : fruit d’un gran fotògraf com era ell. Els plans seqüència per les trinxeres ensenyant-nos l’estat de les tropes i el rodatge de l’atac al turó de les formigues són sensacionals. Els papers del coronel, dels dos generals i dels condemnats són tots molt ben aconseguits : el Douglas amb la seva mirada penetrant i el seu impecable uniforme aprofitant el seu atlètic tors, ens transmet la sensació d’integritat i justícia del militar exemplar. Els dos generals corruptes i degenerats interpreten a la perfecció el seu sibi.lí cinisme i menyspreu a una tropa, els sentiments de la qual és expressada al màxim detall per la interpretació dels tres condemnats, cadascuna simbolitzant les diferents cares dels sentiments d’angoixa i desesperació dels soldats rasos.

Una gran pel.lícula, rica en detalls i de fotografia preciosista com és característic en el Kubrick. Per a mi, una de les seves millors. Juntament amb Full metal jacket i Barry Lindon considero que Kubrick expressa de manera completa tots els sentiments humans que provoquen els conflictes armats.