El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/sensepresses
Articles
Comentaris

El consol de la filosofia

Per petita que sigui la nostra curiositat, a tots ens agrada intentar respondre o conèixer la resposta a les nostres preguntes. De fet, ens deixa intranquils no conèixer els perquès, les causes de les coses. La incertesa no ens agrada, ens provoca incomoditat.

De preguntes, en podem tenir de moltes menes : Senzilles o complexes, capcioses o ingènues, interessants o fútils,… però sobretot, l’home sempre ha estat intentant – mai sense l’èxit total esperat- respondre les grans preguntes : d’on venim, on anem, qui sóc

Alain de Botton, un escriptor i productor de TV anglès, ens proposa al seu llibre El consol de la filosofia un possible consol a aquesta frustació que ens pot provocar viure en un món com el que ens ha tocat. (A Catalunya, vam poder veure per TV (Canal 33) una sèrie documental basada en el llibre i presentada pel mateix Alain (podeu veure’n un parell de clips exemple)

Ho fa d’una manera, que d’entrada em va semblar la més raonable quan el vaig llegir: ens recorda els pensaments que han tingut els diferents filòsofs al llarg de la nostra història i intenta aplicar les seves teories i solucions als nostres problemes quotidians, fent-nos adonar que aquests no eren massa diferents dels que ells tenien i pretenien ja resoldre en el seu temps.

En aquest mateix sentit (seguint una recomanació del Jesús M. Tibau al Tens un racó a dalt del món) us recomano l’interessant bloc de l’Enric Carbó : Consultori de filosofia. En aquest bloc se’ns ofereix la possibilitat d’enviar les nostres preguntes per tal que la filosofia (l’Enric) ens les respongui.

Fantàstic ! no trobeu ?