El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/sensepresses
Articles
Comentaris

Black hawk abatut

Hereva de grans pel.lícules de gènere bèlic, com La jaqueta metàlica (Full metal jacket, ), Apocalypse Now (1979) o La fina línia vermella (The red thin line, 1998), Black hawk down és un film que ens proposava Ridley Scott ja fa uns anys (2001) i que ara he recuperat, atret per la gran força visual de les seves imatges.

Segurament no es tracta del seu millor film. De tota la seva ja extensa filmografia, jo em segueixo quedant amb Alien i Blade Runner com les seves grans feines i potser amb Telma i Louise per la innovació de fer una road movie amb protagonistes exclusivament femenines. Però el que és innegable d’aquest realitzador anglès provinent del món de la publicitat, és la seva gran capacitat per oferir imatges actractives i que impacten per la seva plasticitat i originalitat. En aquest sentit, aquest film que explica detalladament un raid sobre la ciutat de Mogadiscio (Somàlia) a l’any 1993, durant l’ocupació americana al país per enderrocar el tirànic Mohamed Farrah Aidid  (i col.locar-hi algú més afí a Washington), és un document gràfic excel.lent. Detalla, quasi en temps real, la cruesa que representa la guerra de guerrilles contra grups quasi impossibles d’identificar, sense seu concreta, barrejats entre la població civil, massa espantada per descobrir-los o poc convençuda del bé que poden fer unes forces d’ocupació “amigues”

El film no acaba de convèncer del tot perquè a la ja comentada bona posada en escena, no acompanya una descripció massa difusa dels personatges que hi intervenen. L’espectador no acaba de copsar qui és ben bé cada personatge fins ben entrat l’últim terç del film. No sabem res de les seves vides ni pensaments i es perd molta emoció i dramatisme que s’hauria aconseguit segurament centrant-se amb menys personatges principals. Tampoc la banda sonora és especialment bona i, en alguns moments, fins i tot hi és de més treient protagonisme als efectes sonors.

De tota manera, un bon film per revisar i que, malauradament, és intemporal. El conflicte somalí és fàcilment traslladable a d’altres conflictes actuals com l’Irak, Afganistan o Ruanda, on de segur es produeixen fets semblants.

Per si us interessa una visió real del que va passar exactament a l’anomenada Batalla de Mogadiscio, podeu veure el clip següent :