“Per què les fronteres van a hòsties?”

En el debat sobre la possible independència de Catalunya massa sovint sentim els mateixos arguments i raons, tan a favor com en contra. Ahir vaig veure per Internet una entrevista al Canal Català on vaig escoltar una reflexió nova i crec que molt encertada. Us passo a continuació la transcripció d’una breu part de l’entrevista:

“Em fa vergonya haver d’explicar que en el planeta Terra avui dia encara si tu canvies la frontera a través d’una guerra, com a Sudan del Sud, Kosovo o com a l’antiga Iugoslàvia, que estan tots a la ONU, si tu canvies la frontera a base d’assassinar gent, això s’accepta. I en canvi les Nacions Unides no accepten que es canviïn les fronteres amb els vots. Però de què collons estem parlant? Això és democràcia? Això és civilització? (…) Per què no decidim, igual que decidim qui mana, les lleis, com gastem els calers, els pressupostos i tot això ho decidim votant, per què les fronteres van a hòsties? Per què? Que algú m’expliqui per què al segle XXI hem d’acceptar que les fronteres només es poden moure a hòsties. Perdona, les fronteres s’han de votar com la resta de les decisions que pren una societat. I el poble català l’únic que fem és deixeu-nos votar, deixeu-nos votar. Jo no sé si serem independents o no. Jo estaré encantat amb el que decideixi la democràcia, el que decideixi la majoria dels meus conciutadans però, si us plau, deixeu-los decidir, deixeu-los votar. Només volem votar (…) La democràcia espanyola és una democràcia absurda perquè l’única via que ens donen és la violència. Si guanyeu una guerra llavors sí que podeu canviar. Perdona, però això és una cosa del passat, és arcaic. Però com collons podeu pensar que això encara és vigent? És el que ens estant dient. Perdona, votem! Tan complicat és? Volem votar, volem decidir”.

Xavier Sala-i-Martín, professor d’Economia a la Universitat de Colúmbia, a Nova York.

IM-PE-CA-BLE.

Si voleu veure l’entrevista d’uns 20 minuts:

http://salaimartin.com/mass-media/television/938-entrevista-a-xavier-sala-i-martin-al-programa-catalunya-opina-de-canal-catala.html

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.