Navalla suïssa de eines digitals (I, edició texts i imatges)

A la majoria de Tallers, Jornades 2.0 i demés muntatges, normalment, quan arribes a un dels temps de break i comentes amb d’altres assistents impressions, sempre es coincideix en el punt del temps, en com poder cohesionar aquesta nova feina, amb la resta de responsabilitats.

Aquest punt és el que vaig intentar tocar en el meu primer Taller impartit a Càceres, gràcies a l’invitació de Comunidad Hosteltur i Turismo Extremadura. La resposta es que constantment utilitzem moltes eines digitals. I n’hi han de molts tipus, d’edició, de captura, d’organització del temps, multitasking i programables, per trucar per telèfon o enviar missatges gratuitament…

Però per procurar que es pugui pair bé tot l’allau d’informació que normalment et donen en un Taller Accelerat de Noves Tecnologies, començaré per un primer post d’eines bàsiques gratuïtes d’edició d’arxius en el que incloc eines de traducció de texts, i de captura i edició d’imatges, que espero us puguin ser tan útils com a la gent més professionalitzada en aquests entorns, dons al final, passa com quan vius en una gran ciutat, tots anem a parar més o menys, als mateixos llocs.

  • GoogleDocs: Atacar la quantitat d’avantatges que et dona tenir un correu de Gmail, ja donaria per una sèrie molt llarga de posts, però aquí només anomenaré el fet de poder accedir a GoogleDocs no només per crear documents, presentacions, fulles de càlcul o dibuixos on line. Sinó, sobretot, pel fet de poder-los modificar (editar) entre una o varies persones (tú decideixes sempre). S’han acabat ja els pen drive i els CD, gran quantitat d’arxius es poden penjar al núvol Docs lligats al teu mail i accedir-hi còmodament sense por a no saber exactament quina versió és l’última que es va retocar. I la seva funcionalitat de Dibuix et dona el codi HTML per poder incrustar-lo al teu blog o a la teva web tranquil·lament, com si fossis tot un programador. Després pots deixar aquell document visible per tothom, privatitzar-lo només per un grup de gent o sols per tú. Però el fet de compartir la seva visibilitat no es exclusiu de Docs en el món 2.0.
  • Issuu: Et sedueixen els nous ebooks digitals en que pots anar passant full per full talment com si reproduïssis el moviment dels dits passant les fulles del diari? Issuu és un altre aplicació gratuïta també intuïtiva per donar a les teves presentacions tota una aparença de magazine.
  • SlideShare: SlideShare es altre de les aplicacions gratuïtes més estandaritzades que hi han, que permet també visualitzar -compartir, però no la seva modificació. Sota una única presentació (a mode de YouTube), permet d’una forma extremadament senzilla i intuïtiva pujar qualsevol arxiu imprès en pdf, documents en Word i també presentacions en PowerPoint.
  • Lightshot: per capturar fàcilment imatges de la pantalla, guardar-les, editar-les i també pujar-les a la red. És probablement la més còmode que hi ha, en el meu cas ha desbancat a d’altres que utilitzava (gràcies a @joantxo).
  • Picnik: una també més que senzilla aplicació per retocar imatges, ràpidament. N’hi han de més sofisticades, però Picnik és perfectament vàlida.
  • Quick 3D Cover: és una més que simple aplicació que transforma una imatge en una il·lustració en 3D com si tingués el volum de llibre, boxshot, joier, caixa de DVD, i altres objectes amb uns clics del ratolí.
  • Apertium: Eina tant de traducció de texts, com de traducció de documents, navegar i traduir. També es pot buscar en els diccionaris en línea i provar les versions en desenvolupament dels seus traductors.
  • Instituto Cervantes: servei que l’Instituto Cervantes ha desenvolupat a través del seu Portal de las Tecnologías Lingüisticas en España, i que permet traduir texts i pàgines web, del espanyol al català, francès, gallec, anglès o portuguès i a l’inrevés, així com del espanyol al basc.
  • Google Traductor: Cada cop més fiable, ja disposa de 50 idiomes de traducció i també al català. Per cert, també la podeu triar des del menú Opcions de la barra Google del vostre navegador i us traduirà en pocs segons qualsevol site.

Però a mi m’agradaria saber quines eines d’edició utilitzeu vosaltres…

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Tech i etiquetada amb , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.