Els principis de la qüestió

Aquest és el post 0 de Teixint Xarxa. Des d’aquest bloc anirem viatjant per les diferents possibilitats que ens aporten la tecnologia i els entorns digitals per fer més fàcils les nostres activitats humanes.

Per començar, permeteu-me que utilitzi aquesta pàgina, blanca i recent estrenada, per fer-vos unes confessions: els aparells de gravació de vídeo son els meus enemics declarats, mai no he arribat a entendre perquè per a conduir un cotxe cal fer combinacions infinites de pedals, palanques i botons, i dels 55 botons que té el comandament a distància del meu televisor, només n’utilitzo 8.

Segurament molts de vosaltres us reconeixeu en algunes d’aquestes suposades mancances, o en teniu d’altres. Però, són realment mancances? Potser és simplement que hi ha eines i dispositius que no han estat dissenyats pensant en les persones, sinó en les possibilitats tècniques disponibles o en altres factors aliens als qui els acabarem utilitzant. El que a les persones ens interessa de debò és allò que ens pot portar a viure millor, facilitar-nos les tasques, l’aprenentatge i la comunicació, i disposar de més temps per a nosaltres.

Posaré un exemple ben senzill: aquesta setmana ens hem de trobar tres persones, per treballar en un projecte en curs. Entre viatges, altres reunions i incompatibilitats ha estat impossible trobar el dia en què els horaris coincidissin. Finalment, hem decidit fer una reunió per Skype, de manera que no cal que ens trobem a la mateixa ciutat per fer avançar el projecte.

Aquest és un exemple ben habitual de com la tecnologia pot facilitar-nos la vida. I per a nosaltres tres, encara que la via per arribar-hi sigui Skype, el més important serà, de fet, les idees que puguem generar durant la nostra conversa.

Espero que aquest espai us resulti interessant i us condueixi a generar noves qüestions i idees. Els vostres comentaris i contribucions seran, per descomptat, benvinguts: ja sabeu que quan els humans ens posem a pensar en comú, podem multiplicar les idees fins a l’infinit.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.