El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/tonidalmau
Articles
Comentaris

[youtube]Geg_6Xoy04s&gl=US[/youtube]

Imagino l’escena: l’exconseller Joan Saura estirat com un rei en el sofà davant el televisor i seguint aquesta tarda, amb un somriure sorneguer,  la roda de premsa de Felip Puig. La idea mare de l’actual responsable d’Interior, la que recolliran tots els mitjans de comunicació, és clara: “El dispositiu policial ha actuat amb seny, cautela, prudència i només contundència quan ha calgutâ€. “Que bé que es viu sense ser responsable de l’exercici legal de la violència!â€, deu haver pensat Saura.

Gairebé com un gag de Polònia, com un d’aquells que les darreres setmanes mostren al conseller Felip Puig esgrimint un bat de beisbol davant les putes o com aquell altre en el que acaben cantant allò d’en Bob Dylan de que “els temps estan canviantâ€.

O com, a la vida real,  l’episodi protagonitzat la passada campanya electoral pel Felip Puig autèntic  quan a Vic uns membres de la Joventut Nacionalista d’Osona van fer la gràcia de regalar-li un bat de beisbol, un estri que serveix tant per la pràctica de l’esport com del tunda-tunda.

Els temps, efectivament, estan canviant i Felip Puig avui ha demostrat amb l’operació neteja contra l’acampada dels “indignats†a la plaça de Catalunya de Barcelona que és així. Tunda-tunda-tunda encara que la concentració hagi estat d’allò més pacífica durant tots aquests dies. Un centenar llarg de ferits és el balanç d’un operatiu que ha estat criticat fins i tot pels sindicats policials i que s’ha fet amb l’excusa de garantir la “higiene†d’aquell espai públic i d’evitar incidents si demà el Barça triomfa a Wembley i la culerada surt a celebrar-ho.

Una exhibició de força que té un inconvenient important: quan Felip Puig feia la roda de premsa, els “indignats†ja havien tornat a ocupar la plaça i a refer l’acampada. Com si res no hagués passat, però amb més indignació i amb més capacitat, com a víctimes, d’atraure major nombre de gent. L’ efecte crida ha funcionat.

Tot plegat, aquesta manera contundent de passar el drap amb el suport de l’alcalde socialista abatut pels vots a les urnes (per cert, galdós paper el del socialista Joan Ferran criticant l’operació sense recordar que Hereu hi havia enviat la guàrdia urbana) només haurà servit per demostrar  el que el Govern Mas volia exhibir des del primer moment: que la gent d’ordre ha arribat al palau de la Generalitat i que les tan criticades maneres de fer de Saura i del tripartit no es tornaran a repetir. El conseller Puig ha tret el bat de beisbol a passejar desprès d’una colla de dies amb ganes de fer-ho. Tenint en compte  l’objectiu polític i propagandístic de l’operació s’ha de reconèixer que és un home prou pacient. Jo m’esperava veure arribar els mossos el primer dia de l’acampada, però nois, segons què no es pot fer en plena campanya electoral… 

Vídeo: Els incidents d’avui a plaça Catalunya.

Foto: Felip Puig a Vic amb un bat de beisbol com el de Polònia de TV3.  / Laura Busquets/ACN.