Nova etapa

Inaugurem amb aquest post una nova etapa dins la Xarxa Onion, la d’ampliar la difusió de les nostres activitats arreu de Catalunya i del món, ara que tot just fem un any des que ens vam constituir com a associació, tot i que portàvem més de any i mig treballant-hi amb el suport de Promoció Econòmica de Sabadell.

Volia, per començar, compartir amb vosaltres algunes reflexions sobre emprenedoria i cooperació.

Emprendre és molt complicat, la major part d’empreses tanquen, fracassen en el sentit clàssic, però aporten un gran aprenentatge i experiència als seus fundadors, les seves ànimes valentes que creuen en els seus somnis i no es deixen endur per allò que és més fàcil. Sense la pime, el teixit empresarial de qualsevol país estaria coix.

Però en la situació actual hem de fomentar la creació d’empreses que aportin un valor diferencial a escala internacional si volem ser competitius. Des de fa més de deu anys es parla del canvi del model productiu, ara és el moment d’apostar de veritat per la R+D i la innovació, sinó ens quedadem enrera. Això, que és filosofia i estratègia, s’ha de concretar en fets que ajudin aquestes empreses, com els ajuts del CDTI, tot i que probablement hi hagi d’altres vies millors que les subvencions, causants d’ineficiències productives i de gestió.

En aquest sentit, perquè empreses petites aportin un valor excel·lent en una economia del coneixement, és necessari que treballin juntes, que es produeixi una cooperació empresarial de veritat, on el grau d’integració vertical o horitzontal (sí, es pot cooperar amb competidors!) sigui elevat i la confiança esdevingui la regla número 1 que regeixi les relacions entre les persones d’ambdues entitats. Llegia aquest cap de setmana sobre dues constructores nacionals, competidores, que s’han unit amb força per guanyar un concurs d’una autopista a Amèrica del Nord.

Per arribar a aquests objectius, això són algunes tasques que fem a Onion:

  1. Ajudem petits emprenedors a començar oferint-los-hi espais on poden aprendre dels empresaris més consolidats.
  2. Formem als més joves en emprenedoria, fent que es manifesti el talent que tenen al seu interior, en cooperació amb el Vapor Llonch.
  3. Dinem una vegada el mes un grup d’empresaris cada cop més gran per a compartir experiències, coneixements i fer networking de qualitat basat en la confiança. Ja han sortit un bon número d’iniciatives conjuntes!
  4. Fem xarxa amb d’altres xarxes amb esdeveniments conjuts arreu del país.
Val a dir que això no ho volem fer sols, la nostra voluntat és ser part d’un projecte comú de país per a assolir els mateixos objectius. Només si les xarxes i entitats existents tirem endavant com una pinya podrem canviar el món de veritat. Amb empenta.

Diego | Cofundador | Xarxa Onion

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.