Entre els diversos comentaris periodístics que ha generat l’entrevista que Mònica Terribas va fer-li dilluns a la nit a Artur Mas, m’ha cridat l’atenció que algú trobés a faltar una menció específica del futur president de la Generalitat a la recerca i la innovació. No tinc clar que les qüestions plantejades per la directora de TV3 propiciessin entrar en molta concreció sobre les eines que ens han de treure de la crisi, que sí va quedar clar que és l’objectiu prioritari que es plantejarà el nou govern de CiU. Vull pensar, però, que l’impuls de la recerca i la innovació serà una prioritat del nou executiu català, perquè només amb una aposta clara en aquesta línia podrem competir amb possibilitats d’èxit en els mercats globals.
El sector biotecnològic i biomèdic és un dels àmbits on l’aposta per la recerca i els esforços continuats dels darrers anys per impulsar l’emprenedoria i el desenvolupament d’empreses innovadores de base científica han permès situar Catalunya com una BioRegió de referència al sud d’Europa.
Més de 700 persones (representants d’empreses, centres de recerca, hospitals, universitats, grans insfraestructures científiques, parcs…) es reuniran avui a la Casa Llotja de Mar, convocades al Fòrum Biocat, per a debatre sobre estratègies d’èxit per al creixement del sector, sobre les noves oportunitats de mercat que pot suposar el desenvolupament i l’extensió del consum d’aliments funcionals i nutracèutics, sobre com l’Administració pot impulsar la innovació emprant eines com la compra pública de tecnologies mèdiques i sobre quines són les oportunitats que ofereixen els mercats emergents, com la Xina o l’Índia, a les empreses biotec catalanes.
L’audiència del Fòrum s’ha doblat des de la primera edició (2008), un signe de la consolidació del sector, però també demostració que la feina realitzada per interconnectar els agents del bioclúster ha donat fruits positius. Els assistents participen activament en les taules rodones i conferències que es programen, però sobretot aprofiten el marc del Fòrum per conèixer-se o retrobar-se, i que se sentin part d’una comunitat d’interès és el primer pas essencial per projectar cap endavant la BioRegió de Catalunya.
Qui assumeixi en el nou Govern la responsabilitat d’impulsar la recerca i la innovació ha de ser conscient de la força i el potencial d’un sector emergent que dóna cada dia més fruits, però que té al davant uns reptes molt concrets (finançament, consolidació i creixement empresarial, millora del marc regulatori…) que caldrà adreçar. Tots aquests responsables, encara només in pectore, tenen al Fòrum Biocat l’oportunitat de tocar la realitat del sector. Sens dubte, una oportunitat que no s’haurien de deixar perdre.