Les empreses biotec catalanes han tornat de Washington amb l’agenda plena de nous contactes i grans expectatives per a la BIO Boston 2012. Així es desprèn de les valoracions que feien a peu d’avió, abans de tornar cap a Barcelona.
“L’èxit d’una fira el valores en funció de l’efectivitat dels contactes mantinguts”, assenyalava Albert Bueno, de GP-Pharm. “Nosaltres estem satisfets, perquè com a resultat de les converses mantingudes aquí estem tancant una operació molt important amb Canadà. Hem acomplert objectius, però ens queda feina per fer i coses per millorar de cara al futur. Per treure el màxim rendiment d’un esdeveniment com la BIO cal preparar-se prèviament, planificar la feina, i ens caldrà que pensem més aviat que tard en la propera edició”.
L’executiu de GP-Pharm —empresa que comercialitza sistemes propis patentats d’alliberament de medicaments per a injectables (microesferes i liposomes) en els àmbits d’urologia i oncologia— coincidia amb d’altres membres de la delegació en valorar també molt positivament el networking que les pròpies empreses catalanes i espanyoles del sector poden fer entre elles en el marc de la BIO. Així ho subratlla Isabel Amat, que ha participat en aquesta edició de la BIO com a part de l’equip de Reig Jofré: “La convivència intensa de la BIO et permet conèixer en molt poc temps i d’una manera molt fluïda la feina de les altres empreses i entitats del sector. El primer networking és el que fem entre nosaltres i et permet identificar oportunitats de col·laboració”. Reig Jofré ha participat a la BIO amb l’objectiu de trobar clients i partners per la nova planta biotecnològica que té la companyia, “una planta que té un nivell 3 de seguretat biològica —explica Amat— el que ens permet fer un tipus de processos, en les fases finals de desenvolupament de producte que d’altres plantes similars no abasten. Hem vingut a buscar complementarietats, per treballar en xarxa amb d’altres empreses, i estem molt satisfets de les relacions que hem obert”.
Aquesta ha estat la primera BIO de Reig Jofré, com ho ha estat per l’empresa Laboratoris Rubió, els responsables de la qual també feien una valoració molt positiva de l’experiència a Washington: “Hem trobat que la majoria de productes són encara en fases molt primerenques i buscàvem propostes més properes al mercat. Però ens ha sorprès favorablement l’interès pels nostres productes i la interacció que es produeix amb tota la delegació. és quasi segur que repetirem.”
Per Isabel Bergés, de Janus Developments, aquesta és una cita ineludible per una companyia que, com la seva, es dedica a identificar projectes de recerca amb potencial i a impulsar-los en les primeres fases de desenvolupament. “Nosaltres volem reforçar una imatge de marca sòlida dins del sector i aquesta convenció és on trobes les companyies i les institucions nacionals amb les que volem treballar. Els nostres objectius internacionals eren més modests, però la xarxa de contactes que anem teixint ens permetrà diversificar la nostra agenda en el futur.” Janus és una de les empreses catalanes presents a la BIO que està preparant el seu aterratge als Estats Units durant l’any 2012.
També viatjava a la BIO amb aquest objectiu, preparar l’obertura d’una oficina als EUA, Sergi Trilla, de Trifermed, qui assenyala la zona de Maryland, i l’entorn del Johns Hopkins Science & Technology Park, com l’espai de preferència a l’hora de fer aquest salt sobre l’Atlàntic, “pel seu dens teixit de companyies i institucions que treballen en biomedicina, i pel suport que l’estat de Maryland dóna a les empreses que s’hi instal·len.” Un suport, que segons que explicaven a la delegació catalana els responsables de Forest City —l’empresa que construeix i explota el parc— durant la visita al Johns Hopkins Hospital (diumenge 26), es concreta en el retorn de fins al 50% del capital invertit.
L’àmbit dels parcs científics i el limitat interès que els nostres desperten entre els grans inversors internacionals especialitzats en el seu desenvolupament constitueixen la nota negativa d’aquesta valoració. Després de tres intensos dies d’entrevistes, la conclusió de Valentí Llagostera, del Parc de l’Alba, és contundent: “Per a inversions immobiliàries d’àmbit tecnològic ara mateix hi ha mercats, com l’Índia o Brasil, que ofereixen més oportunitats, i l’estat de l’economia espanyola no inspira confiança. I aquest és un problema, perquè parlant amb les empreses del nostre sector resulta evident que hi ha una demanda latent d’edificis tecnològics a un preu adient i en un àmbit de recerca adequat.”
És evident que queda molta feina per fer i que els reptes són enormes, però les impressions positives són majoritàries i, en general, es percep que la contenció global de recursos del sector (“do more with less”, és una de les consignes llençades pels editors de l’informe Ernst & Young 2011) pot tenir com a conseqüència un screening més acurat de tots els bons projectes, vinguin d’on vinguin.
La valoració de Ralph Klingnam i Lluís Ribas, d’Omnia Molecular, resumeix bé l’output positiu de Washington: “Aquesta és la primera vegada que podem entrar en converses directes amb les grans companyies farmacèutiques que controlen el mercat internacional, i aquesta és la valoració més positiva que podem fer: l’interès que el nostre treball ha despertat, els contactes que hauran de prosseguir en els propers mesos i les grans expectatives que tenim ja de cara a Boston 2012”.