Menú de navegació+

Un John le Carré com els nostres

Publicat el 25 novembre, 2016 per a Cinema |

A+ | a-

un-traidor_banner_1200x513_1Diria que aquesta és la tercera vegada que parlo d’una adaptació de John le Carré en aquest blog. Abans havia parlat d’A most wanted man, dirigida per Anton Corbijn, i fa menys temps vam parlar de la sèrie de Susan Bier The night manager, amb uns fantàstics Tom Hiddleston i Hugh Laurie. Avui toca una pel·lícula que segurament passarà sense pena ni glòria per les nostres sales, però que si ens hem de cenyir a la realitat, és un entreteniment més que digne, parlem d’Our kind of traitor, una cinta dirigida per Susanna White i que està interpretada de manera molt eficaç per Ewan McGregor, Stellan Skarsgård i Damian Lewis.

un-traidor-como-los-nuestros-2Com les novel·les de John le Carré filmades, aquesta també conté els elements que han caracteritzat l’obra de l’exespia britànic: un cas que involucra el Regne Unit, un traïdor entre l’MI6 i un traïdor a l’altra banda, una venjança personal, les traves que tota investigació troba en els organismes governamentals i una multiplicitat d’escenaris per on es desenvolupa l’acció (Marroc, Londres, Berna, París i Moscou). La trama és àgil i la realització, tot i que discreta, és eficaç pel propòsit de la pel·lícula, la directora Susanna White és una habitual de les sèries de televisió (Billions, Jane Eyre, Boardwalk empire i Generation kill) i una directora eficaç i discreta tal com el mitjà requereix, era per tant una peça més d’una obra que reclamava discreció per no aclaparar la trama de Le Carré.

3Our kind of traitor s’inicia amb una trama per a molts coneguda en les pel·lícules d’espies com les que va dirigir Hitchcook, un home corrent que es veu involucrat per atzar en una trama internacional de blanqueig de diners, extorsió i assassinats que involucra a l’MI6, Downing Street, la City de Londres i la màfia russa. La trama sembla doncs un retorn a la confrontació amb la Rússia post-guerra freda, una mena de tornar a les velles trames que van fer famós John le Carré. Aquest retorn es complementa amb una crítica al sistema financer i els pocs escrúpols que polítics i banquers tenen a l’hora d’acceptar diners que vénen d’activitats il·lícites.

397589-jpg-r_1280_720-f_jpg-q_x-xxyxxUn traidor como los nuestros és un film que està lluny d’altres adaptacions molt més brillants com ara Tinker tailor soldier spy (El talp), però és una pel·lícula efectiva, amb un disseny de producció, unes interpretacions i una direcció prou correctes per acompanyar amb eficàcia una de les històries que tant ens agraden de John le Carré.

Autor: Jordi Dorca

Sóc programador del Museu del Cinema. Escric a la Revista de Girona i sobre cinema i sèries a Els Bastards.