La fam
21 juliol 2011 per GenÃs Barnosell
La història té molt a dir sobre la fam, i no només sobre les seves causes i les seves conseqüències, sinó també sobre les seves solucions. És aquesta una de les principals concluisons dels dos llibres que aquest mes comento a L’Avenç: Josep M. Salrach, La fam al món. Passat i present, Eumo, Vic, 2009 i James Vernon, El hambre. Una historia moderna, PUV, València, 2011.
Del llibre de Salrach es pot concloure que
arreu la natura ha estat constanment un desencadenant de la fam (en les situacions catastròfiques) o un element determinant dels baixos rendiments de l’agricultura, però “la prosperitat d’una societat, el desenvolupament tècnic, la cohesió del grup i la forma polÃtica que s’ha donat, poden fer molt per alleugerir l’impacte de la desgrà cia i organitzar la recuperació”
I si en la tasca de
de construir polÃtiques que redueixin la fam i no la provoquin, l’experiència històrica hauria de ser fonamental,
Del llibre de Vernon es pot concloure també
També ho han sigut, de fonamentals, i no sempre per a bé, les teories sobre la fam que han guiat l’acció dels governants.
El que mostra el llibre són els condicionants polÃtics, culturals i socials del sorgiment de la nostra manera d’entendre la fam i, per tant, de les polÃtiques públiques o privades adreçades a combatre-la.
Trobareu la ressenya completa a L’Avenç:
GenÃs Barnosell, “La fam”, L’Avenç, 370, juliol-agost 2011, pp.58-60