Correfocs o espectacles pirotècnics?
24 juliol 2011 per Hervé Pi
A Catalunya nord, com a la resta del territori, els correfocs hi són vius però hi són en perill.
Recordem que la Directiva 2007/23/CE preveu una unificació del comerç, del transport, de l’ús del material pirotècnic posat al mercat el 2010.
Aquesta directiva preveu que els estats membres de l’UE que veurien perillar el futur de les seues tradicions religioses i festives puguin presentar una adaptació per mor de mantenir-les i fer-ne possible la transmissió.
Malgrat dues intervencions de diputats nord-catalans, l’estat francès s’ha negat a presentar una adaptació que permetria la perennitat de les nostres tradicions.
A nivell municipal hem tingut diversos tipus de reaccions.
Els municipis com els Angles, Argelers, Bao, Bolquera, Cà noes, Ceret, Cervera, Cotlliure, Elna, Fillols, Fontpedrosa, Fontrabiosa, llla, Jujols, Llauró, Marqueixanes, Matamala, Millars, Montferrer, Montoriol, Morellà s, Pesillà de la Ribera, Pollestres, Rodes, Salses, Sant Andreu de Sureda, Sant Esteve del Monestir, Sant Feliu d’Avall, Sant Hipòlit, Sant Llorenç de Cerdans, Sant Llorenç de la Sanlanca, Trullars, Toluges, Vallestà via, Vilanova la Ribera, El Voló… municipis que han aprovat mocions de sosteniments
Altres municipalitats han deixat de fer correfocs i ni han volgut comprometre’s presentant un text de sosteniment.
D’aquestes municipalitats en destacaré dues que tenen un comportament pel menys estrany, veure incoherent:
Perpinyà i Tuïr.
És a Perpinyà que els Diables del Riberal han fet cremar les seues primeres carretilles el 1999, i hi han seguit fer actes de foc fins a la manifestació del 18 d’abril del 2009 que va aplegar uns 600 diables.
A Tuïr els Diables i Bruixes del Riberal participaven fins el 2009 a la Trobada de bestiari festiu emmarcada en les Diades Catalanes.
Des del 2009 una i altra ciutat refusen organitzar correfocs, fan valdre la nova directiva europea que els impediria, que obligaria a posar tanques i imposaria una distà ncia de seguretat massa important.
A costat d’això una i altra municipalitat fan intervenir grups d’espectacles pirotècnics que fan servir, si fa no fa, el mateix material que fem servir els diables, grups que passen pels carrers.
Ni Perpinyà , ni Tuïr els imposen les distà ncies de seguretat!
Quina és la raó? Hi hauria dues maneres de llegir la llei? Els grups francesos tindrien drrets que no tenim les colles de diables catalanes?
Caldria esbrinar el que passa al cap dels que decideixen qui té dret o no d’utilitzar material pirotècnic.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=WGNUbV6LC6Q[/youtube]
aquest grup ha participat als dijous de Perpinyà del 21 de juliol del 2011 i a les Diades Catalanes de Tuïr el dissabte 23 de juliol del 2011