El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/hervepi
Articles
Comentaris

consol-perpinyaFa uns dies el cònsol espanyol a Perpinyà, argumentant un improbable augment turístic espanyol, proposava d’ abandonar els darrers signes de catalanitat i rebatejar la ciutat de Perpinyà la catalana per Perpignan la francesa. Un consell denunciat pel Brice Lafontaine.

Evidentment, la posició del cònsol va ferir la fibra catalana de la gent més compromesa, però dubti que hagi generat malestar en altres àmbits.
Afegiré sense cap dubte que uns hi pensen des de fa anys, sense gosar dir-ho directament però ja han fet passos. Continuar llegint »

Segueixi amb molt d’interès el procés de la CAC, els moviments de uns i altres partits polítics són sempre interessants, haig de confessar que a vegades, per a mi poc entés en política, els trapi sorprenents i fins i tot incomprensibles.

Que el PSC faci hara kiri se pot entendre, però ICV és per a mi un misteri. Fa  anys que nos expliquen això de les 3 vies.

    • de la primera, d’aquesta per la qual la societat se mou, la sola que garanteix la llibertat, la dignitat dels catalans, és la de la independència,
    • de la segona, la dels espanyolistes, la d’aquests que troben la situació actual conforme a les seues aspiracions, aquests que no volen canviar res,
    • i de la tercera via, la del Duran i Lleida, la d’ICV o la del PSOEC la via del misteri.

Del meu punt de vista, com del de molta més gent, la tercera via és una via morta, hom se demana per quina raó ICV la torna a servir una vegada més, proposen de nou una via sense sortida. Com si des del 9N nos ens havien marejat prou.

El que més me preocupa d’aquesta tercera via, (a més dels dubtes que pot fer néixer) és que tancaria tota possibilitat de salvació per Catalunya Nord.

Un estat català independent podria despertar consciències, atreure, seduir… però si uns quants nord-catalans poden ser atrets per a esdevenir formalment catalans, no crec que se’n trapin molts que vulguin esdevenir espanyols.

Per tant, ni Catalunya, ni els Països Catalans tenen futur si els catalans no tenim una ambició màxima, la d’alliberar-se de veritat, sense cap matís.

Avui i els mesos a venir,  els catalans de la CAC, aquests que podran votar el 27S tenen una responsabilitat històrica.

SERVICE-MILITAIRE-OBLIGATOIREEls Parlamentaris francesos ho tenen clar, per a salvar la République, de nou cal proposar el servei militar.

Encara no tenen clar si ha de ser una proposició o una imposició, però la major part ho té clar : Per a esdevenir homes, francesos de debò, el jovent ha de passar uns mesos a final de l’adolecència sota ordenament militar.

Ara bé, mirat amb calma, moltes veus avisen que és materialment impossible. L’estat s’ha venut casernes, ha baixat els efectius i pressupost, per tant no té més ni els mitjans ni l’estructura per a acollir centenars de milers de joves.
Però més enllà del problema material, me demani si aquests polítics han fet el seu servei militar, si li l’han fet, on i en quines condicions i si en coneixen la història.

Personalment el vaig fer i no en trec cap orgull, va ser un any perdut, però per mor que no sigui perdut del tot, avui n’aprofiti per a opinar.

Com la major dels que hi érem, hi vaig anar perquè me van obligar i no teniï pas possibilitat de fer-me exemptar, les dones i tots els qui podien se n’escapaven, per tant no estic segur que tot això era massa just, massa igualitari.

D’altra banda, tinc molts companys que han fet la mili, i els « bon » records que al llarg de l’any s’hi van fabricar giren tots al voltant de la festa i de la borratxera, tret d’aquests que han passat uns dies o setmanes a la garjola, només parlen de borratxeres i de prostitutes.

De fet ser militar o fer el servei militar tenia 2 avantatges majors.
El primer les cigarretes era més barates que a la Jonquera, ser militar te donava doncs la legetimitat per a organitzar una venda de tabac paral·lel que te permetia entrar 4 rals.
El segon era el preu de l’alcohol, als bars militars el preu de la cervesa era inferior al preu de la cervesa a qualsevol bar de Figueres, per tant, amb pocs diners podies agafar un gat.

Aquests dos avantatges limitats en el temps pels joves, eren sobretot un avantatge a mitjà i a llarg termini per la République. Tota una part del jovent hi aprenia a consumir alcohol i cigarretes, coses que més tard omplia les caixes estatals.

Tinc pocs record d’aquest any, el que recordi és que havent treballat dins el civil com a pastisser, vaig treballar de pastisser de franc durant un any.

L’altre record és el meu segon desarrelament lingüístic. Quan podia trucavi a casa per a poder parlar i sentir català. I si emborratxar-me no ha estat mai una dèria, me cal confessar que me va passar un parell de vegades a l’armada. Era dins una discoteca militar (sí sí, existeix), entrant-hi senti el DJ anunciar una sardana pel català, ja que ningú m’hi coneixia, vaig demanar que me presentensin aquest català tan honorable. El vaig saludar i vam poder parlar català, vam parlar molt i vam ximar encara més, vam ximar tant que no recordi ni el nom d’aquest català.

Llavors quan expliquen que la mili (un organ militar que preparava gent a fer guerra) salvaria la République tinc dubtes sobre els valors de la République.

No crec que aquests polítics hagin fet la mili tal com la féiem els ciutadans « normals » hi ha 30 o 40 anys i més, i si l’han feta, saben bé que l’única cosa que s’hi ensenyava era la d’obeir sense pensar, i per a fer-se obeir sense pensar calia donar drogues.

L’atemptat del setmanari francès Charlie Hebdo ha tornat a posar la llibertat d’expressió sobre la taula.

Dijous el papa Francesc va assegurar que la llibertat d’expressió té els seus límits i que no se pot provocar, ni ofendre una religió.

La République française, dita laica diu alt i fort que garanteix la llibertat d’expressió, però té també el seu sagrat, i posa límits a la llibertat d’expressió, uns límits a geometria variable.

Segons la llei no cal cridar ni a l’odi, ni a la transgressió de la llei, tampoc cal atacar els símbols de la République. Els autors de declaracions sospitoses, difamatòries, mentideres i atacs als símbols de la nació francesa han de respondre a davant dels tribunals.

Límits variables :

És prohibit insultar jueus o magrebins , peròinsultar occitans, catalans, bretons… és un esport nacional francès. Recordem que el Georges Freche havia estat foragitat del PS per haver dit que l’equip de França de futbol era compost de 9 “blacks”, però no el va inquitar ningú quan va dir que els catalans érem conys.
És prohibit (amb tota la raó del món) declarar que els musulmans són terroristes, però no hi ha cap pega a dir que bascos i corsos ho són.
És prohibit xiular l’himne de la République. Les persones que no respecten la Marsellesa poden ser inquietades, però he vist elegits del Consell General xerrar quan els Dragons Catalans tocaven els Segadors.
Hom no se pot aixugar el cul amb una bandera tricolor, fins i tot si fa cagar, o rescalfar-se fent la cremar, però se pot fer qualsevol bejanada amb la senyera…
L’Estat francès és així de coherent: hom és lliure de riure riure de tot, de ridiculitzar tot el que se pugui, però no s’ha pas de tocar la République.

7 anys i sembla morta

O potser no ha vist mai el dia

cgEl passat mes de juliol el Consell General enviava a responsables d’entitats i associacions culturals una enquesta via un qüestionari digital sobre la vida associativa.
Un qüestionari per a respondre als desitjos i necessitats dels receptors.

Hi vaig respondre com a coordinador de Catalunya Nord per la Independència declarada a la prefectura associació llei 1901.

No recordaré tots i cada un dels punts del qüestionari però el cert és que a un moment o altre recordi haver esmentat

la necessitat de l’ús i de la presència de la llengua catalana en tot el que depén del Consell General.

Un ús que finalment posaria en adequació les accions del Consell General amb el compromís solemne del 10 de desembre del 2007 quan la màxima representació de la ciutadania nord-catalana va aprovar la Carta per la llengua catalana i la llengua occitana.
D’aquí 3 setmanes hauran passat 7 anys d’aquesta aprovació.

Quin és el balanç ?

  • En 7 anys quants col·legis més han proposat fileres bilingües ?
  • En 7 anys com ha avançat la retolació de les carreteres, dels bastiments.. del Consell General ?
  • En 7 anys com ha evolucionat la presència de la llengua catalana a l’espai comunicatiu del Consell General ?
  • En 7 anys quants diners dedicats estrictament a la llengua catalana?
  • Amb menys paraules i més generalment:

s’ha fet passos endavant o passos enrere ?

L’1 d’octubre denunciavi la reculada del Consell General amb l’abandó total de la llengua catalana a un lloc on li solíem trobar.
Personalment no he rebut cap resposta ni cap comentari.
Quantes reculades més hem patit i no hem pas denunciat ?

Ho hem d’acceptar tot d’aquests que nos demanen votar i fer-los confiança?

Carta a favor de la llengua catalana

El passat cap de setmana, més concretament del 17 al 20 d’octubre Perpinyà va acollir un acte de primera importància : « Les vendanges des possibles ».
Poca broma : un fórum mundial, un programa i uns objectius sense cap dubte dels més interessants.

L’acte ha estat presentat d’aquesta manera :

4 dies per a reflexionar, canviar, controversar, fecundar, crear, interrogar, somiar, aprendre, expressar-se, enriquir-se, invertir-se dins l’elaboració d’un nou must « anthropoglossophile » (inútil de dir que és d’un nivell tan alt que ni el Larousse el coneix), decobrir-se tots capaços de creació i de recerca fonamental.

Una festa d’intercanvi de pensament, una contribució a la vida democràtica, una construcció múltiple on cada un dóna i rep.

L’objecte de la festa :
la intel·ligència col·lectiva dels pobles, representada per la diversitat de les llengües mobilitzada per la trobada.

Hi arribem : la diversitat de les llengües mobilitzades, vet aquí un acte dels més interessants que m’he deixat passar, però, per què no me’n vaig assebentar ?

En general el servei dels afers catalans de la ciutat de Perpinyà anuncia els actes que nos interessen a nosaltres, els defensors de la llengua catalana i de la diversitat lingüística.
Doncs, del 17 al 20 d’octubre Perpinyà, era l’escenari d’una gran festa hi havia moltes llengües representades, mobilitzades, moltes d’arreu del món, no totes ja que en comptem 6000, i suposi que no hi ha prou espai a la Sala de les Llibertats per a col·locar-les-hi a totes, se pot entendre però…

tampoc hi era la llengua catalana,

o millor dit, hi era present amb un poema del Joan Brossa, així les males llengües no podran dir : el català no ha estat pas tingut en compte.

Llavors m’he interessat als documents de presentació d’aquesta mala verema. Cercant una mica he llegit :

«  La défense de la dimension critique et de la diversité linguistique et culturelle sont des enjeux majeurs, liés à la défense des acquits démocratiques et sociaux, dans le cadre des vieux Etats-Nations face à l’Europe, cheval de Troie de l’américanisation économique, culturelle et linguistique. En effet, ces Etats constituent encore des cadres susceptibles de maintenir, grâce à des services et financements publics dans les domaines culturel, éducatif et audiovisuel, une certaine qualité et une certaine diversité dans la culture et les langues. Ce sont les seuls cadres normatifs susceptibles de défendre les langues nationales et régionales contre l’impérialisme linguistique anglo-saxon, car l’américanisation des esprits marche au même pas que l’invasion de ces langues par l’anglais, et, par voie de conséquence, la pénétration de l’anglais dans tous les domaines de notre vie quotidienne. »

i més lluny :

Le catalan, l’occitan et l’arabe peuvent-ils sauver le français ?

Llavors he abandonat perquè si els organitzadors de la verema s’haguessin volgut burlar, ridiculitzar, riure’s, mofar-se, escarnir, befar, trufar-se, fúmer-se’n, fotre-se’n, escarnufar, menysprear, menysvalorar, menystenir, desdenyar, rebutjar. .. no podien fer millor.

Com és possible que la llengua catalana (i l’occitana)  pugui salvar una llengua que és responsable de la seua agonia? Com s’entén que aquests grans defensors de la diversitat però sobretot de la unicitat lingüística francesa puguin:

  • organitzar un acte sobre la diversitat lingüística, sense tenir en compte la llengua catalana, la llengua pròpia del país.
  • fer-nos creure que la llengua catalana a Catalunya Nord podria ajudar el francès quan el francès té una obsessió, dominar i aniquilar totes les altres llengües.

No se què nos ha costat aquest acte, però és temps que les institucions nord-catalanes deixin de pagar rucades i participin a la recuperació lingüística sense fer demagogia.

Per si és del vostre interès

els devem la mala collita

verema-sponsors

Vull ser voluntari

Només voliï ajudar, també voldriï votar, però ho demanaré més tard.

Jo també me vull fer voluntari, vull que tothom que vulgui pugui votar el 9N, llavors m’he volgut inscriure a www.participa2014.cat
però no puc,  sóc català però no  espanyol llavors quan he acabat d’omplir el formulari amb tota la consciència del món me surt:

Reviseu aquesta informació i intenteu-ho de nou:

  • La comarca és obligatòria.
  • Teniu disponibilitat per fer de voluntari/ària en una altra comarca? és obligatori.
  • El NIF/NIE és incorrecte.
  • La població és obligatòria.
  • El telèfon mòbil és incorrecte.
  • La companyia és obligatòria.
  • El telèfon fix és incorrecte.

I puc assegurar que

  • la meua comarca: Rosselló no surt a la llista, per tant què haig de posar? Haig d’enganyar?què més podriï posar?no he volgut enganyar
  • M’estic a Bao, i Bao no surt a la llista de pobles
  • hi he posat el mòbil correcte i me diuen que és incorrecte, de la mateixa manera que el de casa
  • i el nom la companyia de telèfon tampoc surt a la llista.

JO VULL AJUDAR, estic convençut que una cosa o altra puc fer.

A més  cal recordar que hi ha molts nord-catalans que voldran votar el dia 9N i no podran, n’hi ha amb ciutadania espanyola com altres amb ciutadania francesa que voldran votar.
Se’ls nega aquest dret? Fins i tot a aquests que arrosseguen com una creu la ciutadania espanyola?

Com molts nord-catalans sóc independentista, com molts he participat a moltes mobilitzacions a favor de Catalunya i dels Països Catalans.

Desitgi que:

  1. Catalunya esdevingui ràpidament un Estat independent
  2. Catalunya  reconeguin com a catalans TOTS aquests que ens en sentim, que lluitem per Catalunya i que les properes institucions catalanes nos atorguin els mateixos drets i deures que aquests catalans que viuran al nou Estat.

Aquest dia, si se compleixen els dos punts, no me sentiré més un català de segona.

I si el nou Estat català me refusa la qualitat oficial de català, tindré com una mica de recança. Aquest dia, tindran la nacionalitat catalana aquests qui avui lluiten en contra, i nosaltres no.

Languedoc

ara_catnord_690x370Finalment una bona notícia, la reforma territorial a l’Estat francès va avançant, uns caps de les actuals regions amb capitals Tolosa i Montpeller s’han reunit i han proposat el més naturalment del món que la futura regió (suma de les dues actuals Midi Pyrénées i Languedoc Roussillon) s’anomenés LANGUEDOC.

Doncs, és perfecte, no hi hem d’intervenir, no nos mira pas, no cal tocar res, només hem de tocar el dos.

Aquesta proposta hauria de cridar l’atenció a tots aquests que pensaven que una nova regió amb capital Tolosa de Llenguadoc tindria més cura de Catalunya Nord que la precedent. Amb aquesta proposta posen bases, unes bases que menyspreen clarament Cataunya Nord. Dins aquesta futura regió tindríem un lloc, un reconeixement ridícul, el mateix que teníem amb Montpeller.
Només cal recordar que l’actual regió també s’havia d’anomenar Languedoc, i la denominació “Roussillon” ha estat afegida al cap de mesos o anys de reivindicacions d’elegits nord-catalans, reivindicacions que haurien pogut estalviar per a utilitzar la seua energia a reivindicar una regió pròpia o millor encara, una col.lectivitat territorial a l’idèntic que tenen a Còrsega.

El resultat de la reunió d’aquests territoris històricament diferents i d’un pes econòmic i demogràfic diferents: una part el Llenguadoc i d’altra part Catalunya Nord, nos ha estat fatal.

Al meu parer Catalunya Nord s’ha vist perjudicada per a dos motius, el primer és que sem catalans, no occitans, i les decisions preses des d’Occitània pels interessos montpellerencs no s’ajusten sempre als interessos del nostre territori, pels interessos nord-catalans.

L’altre motiu pel qual sem perjudicats és que s’ha creat la regió a la imatge de l’Estat, és a dir amb una visió jacobina i centralista.
Aquesta visió afecta directament els territoris situats lluny dels centres. És una de les raons per les quals Catalunya Nord és en aquest estat de feblesa, de pobresa.

Catalunya Nord és el territori continental més allunyat de París, és el departament més allunyat de Montpeller. Aquests dos allunyaments han tingut conseqüències desastroses.

Ara si demà fem part del «Languedoc» les conseqüències a curt termini seran més importants perquè ha de desaparèixer el Consell General, una institució amb la qual no sem pas sempre d’acord, però una institució sobre la qual podem influir.

Per això ara és l’hora de dir PROU, ara ha de ser l’hora de Catalunya Nord una col·lectivitat territorial autònoma, res d’un altre món, només una institució a la imatge de la Col.lectivitat territorial que regeix Còrsega.

Mapa proposat pel Gerard Onesta, vice president de la regió Migdia Pirineus, delegat als afers europeus

Mapa proposat pel Gerard Onesta, vice president de la regió Migdia Pirineus, delegat als afers europeus

 

Aviat 20 anys

logo andbEl 17 d’octubre els airenovencs celebrarem la nostra vintena Assemblea General.

Uns anys que han passat volant, no podia ser d’una altra manera. Aire Nou de Bao genera prou activitats com per omplir una vida sencera.

Han passat 19 anys i la petita entitat de vilatge s’ha fet grossa. Vam iniciar amb cursos de català i sardana, al cap de 19 anys podríem animar una Festa Major amb castells, correfocs, trabucaires, percussions, gralles, falcons, ball de bestiari, ball de banyetes…
L’entitat s’ha desenvolupat però no ha variat pas és el compromís de cara al país.

Aire Nou de Bao és una entitat cultural que fa política

evidentment no fa política de partits, però sí fa política perquè se cuida dels afers públics, se compromet per la llengua, el territori, la cultura…

  • Quan el 1995 vam redactar els Estatuts, vam decidir que la llengua catalana seria la llengua oficial de l’entitat, sense negar mai l’ús de les altres llengües, era la primera declaració política,
  • quan nos vam mobilitzar en contra d’escrits racistes, féiem política,
  • quan nos vam afegir als actes en contre la « Septimanie », és a dir refusar que un senyor de Montpeller substitueixi la identitat catalana per una altra no gaire clara era un acte polític,
  • quan vam participar a la lluita en contra la MAT (o la THT), és a dir en defensa del territori era una decisió política,
  • quan vam fer costat a la gent de Vingrau en contra les pedreres, o quan participem a la Bressolada, quan co-organitzem els actes de commemoració del 7 de novembre, quan vam participar a la Via catalana o a la V baixa de l’11 de setembre…
  • quan nos neguem a actuar per a festes nacionals franceses com la del 14 de juliol, fem un acte polític…

i suposi que aviat manifestarem en contra una reforma territorial irrespectuosa del territori i dels interessos dels ciutadans que l’ocupen.

El 17 d’octubre Aire Nou de Bao celebrarà la vintena Assemblea General, adherir-hi va molt més enllà que d’adherir a una simple colla castellera, de diables o de percussions.

Fer-se airenovenc és comprometre’s per Catalunya Nord i pels Països Catalans.

La setmana passada van ocorren (segurament entre molts més) dos fets de rebuig a la llengua catalana a Catalunya Nord.
Dos fets que uns consideraran anecdòtics i que vénen a afegir-se a fets sense cap dubtes més inquietants com el lloc de la llengua catalana a l’ensenyament o als mitjans de comunicació.
Vull destacar aquests dos fets perquè són passos enrere de dues institucions capdals.

El primer de la mà del Consell General va tenir lloc dimarts 22 de setembre, el segon de la mà de Perpinyà dita la Catalana data del dijous 24 de setembre.
Continuar llegint »

Articles més antics »