El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/jordicamps
Articles
Comentaris

Esport i UE

La cimera de la Unió Europea ha reconegut oficialment el moviment esportiu. De veritat. És una notícia fresca. Parlo de la recent cimera d’Amsterdam, no de la de Roma de fa 40 anys quan es va constituir la Comunitat Econòmica Europea. És indubtable la importància que l’esport té i ha tingut en la societat contemporània, però els organismes europeus l’han menyspreat sistemàticament. De fet, pràcticament la seva única i sonada intervenció va ser la que va acabar amb la sentència Bosman. La UE es compromet ara a consultar als organismes esportius en les qüestions de la seva competència. Seria bo també que els organismes esportius es comprometessin a adaptar algunes de les seves estructures a les normes comunitàries, més que res per deixar enrera tics autoritaris del passat que mantenen moltes persones, federacions i organismes. Hi ha una frase de la declaració de la UE que denota ingenuïtat: felicita a l’esport per formar a les persones i unir als pobles. Si parlem de filosofia, tota la raó. Si hem de fer cas al que es veu en l’esport d’elit, ni forma ni uneix.
(Article publicat a El Punt el 21 de juny del 1997)