El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/jordicamps
Articles
Comentaris

Mitificar

L’esport és un camp on es tendeix molt fàcilment a fer mites, a glorificar els personatges i convertir-los en llegendes. Es fa mentre desenvolupen la seva carrera esportiva, però encara més quan l’acaben. Si el final és sobtat, és més senzill mitificar un esportista. Pelé, Cruyff, Magic Johnson, Ayrton Senna, Bjorn Borg, Martina Navratilova, Carl Lewis… formen part d’una llista que és diferent per a cada persona. Cadascú té els seus ídols, que converteix en mite. A més dels grans, hi ha els esportistes de casa, de cada casa, que, pels motius que sigui, s’han quedat a mig camí i que, quan pleguen, sembla que ho hagin estat tot en el seu esport. És el cas d’Alberto Puig, el pilot de motos que s’ha retirat aquesta setmana. Puig, deien, prometia molt. Puig, diuen, va tenir molt mala sort. Puig va disputar 124 gran premis, en va guanyar un i va pujar nou cops al podi. Va ser un bon pilot, però si Puig és un gran, què són Mick Doohan, Àlex Crivillé o Max Biaggi i què van ser Wayne Rainey, Kevin Schwantz, Wayne Gradner o Eddie Lawson?, per citar només pilots dels darrers anys.
(Article publicat a El Punt el 22 de novembre del 1997)