El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/jordicamps
Articles
Comentaris

Vius

Triar els millors de qualsevol cosa quan s’acaba un any és habitual. I ara toca triar els millors del segle -independentment de quan s’acaba el segle XX i comença el XXI-. Ahir a Viena van fer la gran tria dels millors esportistes vius del segle. Deixant de banda que es pugui estar o no d’acord amb els noms dels candidats o amb les categories en què s’ha dividit els esportistes -atletes i ciclistes junts, tennistes, jugadors de bàsquet i de golf en un altre paquet-, el que més sobta és que una de les condicions per optar al premi és estar viu. Tal com sona. Així, d’entrada, Johnny Weismuller, Jesse Owens, Joe di Maggio, Joe Louis, Ayrton Senna, Paavo Nurmi, Lev Yashin, Jim Clark, Juan Manuel Fangio, Jacques Anquetil, Florence Griffith i tants d’altres no hi tenen lloc. Estan tots morts. A les llistes de candidats tampoc no hi ha cap atleta o nedadora de l’Alemanya oriental. Van perdre i ja no existeixen. Kornelia Ender, Kristin Otto i Marita Koch estan proscrites. Dopatge. Molts dels candidats no van passar mai controls, però és igual, ells pertanyien al món lliure.
(Article publicat a El Punt el 20 de novembre del 1999)