El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/jordicamps
Articles
Comentaris

Units en l’èxit

Els equips de rugbi catalans han tingut una brillant actuació en les competicions disputades durant el 2004 a les dues bandes dels Pirineus ja que han arribat a les finals de cinc dels vuit títols que s’han posat en joc -tres en l’Estat espanyol i cinc en l’Estat francès-, tot i que tan sols les noies de l’USAT de Toluges en el campionat francès femení i la Unió Tretzista Catalana (UTC) en la copa francesa de rugbi a 13 han estat finalment campions. Justament la UTC va disputar diumenge a Perpinyà la final de la lliga francesa de rugbi a 13, que va perdre contra el Saint Gaudens. La Unió Esportiva Santboiana, la USAP de Perpinyà i l’INEF de Barcelona han estat els altres equips catalans que han lluitat pels diferents títols estatals espanyols i francesos.

Dintre de les competicions de la federació espanyola s’han posat en joc els títols de lliga i copa masculins i la copa femenina. La Santboiana ha estat el millor dels conjunts catalans en les competicions masculines amb un quart lloc en la lliga i un subcampionat en la copa. En la lliga no va tenir mai possibilitats reals de lluitar pel títol i en la copa va arribar a la final, que va perdre en la pròrroga contra l’Atlético Bera Bera basc (47-38). En la copa femenina, l’INEF de Barcelona va disputar la fase final, però va perdre en les semifinals contra el campió, l’UCM Madrid (24-8) i després va conquerir el tercer lloc contra el Majadahonda (40-15).

A l’altra banda dels Pirineus cohabiten el rugbi a 15 i el rugbi a 13. En el rugbi a 15 es disputen la lliga i la Challenge Sud Ràdio en homes i la lliga en dones, mentre que en rugbi a 13 hi ha en joc la lliga i la copa masculina. Així doncs, dels cinc títols, els equips de la Catalunya Nord han estat en quatre finals. La Challenge Sud Ràdio ha estat l’excepció. Es va disputar abans de l’inici de la lliga i la USAP de Perpinyà va ser eliminat en els quarts de final pel Biarritz (22-19). En la lliga, l’equip insígnia del rugbi català va arribar fins a la final de París que va perdre contra l’Stade Français (38-20). La USAP no guanya el campionat francès des del 1955.

El títol sí que va arribar en la categoria femenina. La USAT de Toluges va conquerir, finalment, el campionat francès després de 10 anys d’espera. El quadre nordcatalà ha fet una temporada excepcional, amb 13 victòries i un empat en la lliga regular i dues victòries més en les semifinals (20-10 a Le Bec) i en la final (8-6 al Caen). El Toluges, en què la majoria de jugadores són rosselloneses i també hi ha dues catalanes del sud, Mariona Vila i Cristina Valdés, havia buscat infructuosament el títol en els darrers anys.

Finalment, el rugbi a 13, una victòria i una derrota en les dues finals que ha disputat la Unió Tretzista Catalana. En la copa, la UTC va guanyar la final al Carcassona (39-34), però en la lliga va haver de doblegar el genoll contra el Saint Gaudens per 14-10. La final d’aquesta competició es va disputar diumenge a Perpinyà, a l’estadi Aimé-Giral, el camp de la USAP. La UTC havia estat el millor en la primera i la segona fase del campionat, va superar amb autoritat el Carcassona en les semifinals, però diumenge va cedir massa en la primera part (4-10) i no va poder remuntar contra el Saint Gaudens (10-14). En les semifinals de les dues competicions hi va haver un altre equip nordcatalà, el Pià

La UTC, a la superlliga britànica

La UTC farà un important salt endavant la temporada 2005/06 amb la seva integració en la superlliga britànica. Els clubs de les Illes ja han autoritzat la incorporació de la UTC, que passarà a anomenar-se UC Perpinyà-Sant Esteve-Mediterrani i que preveu tenir un pressupost de 3,8 milions d’euros l’any 2006. La lliga britànica és la segona millor competició del món de rugbi a 13 després de la NRL d’Austràlia. Des del 2006, el primer equip de la UTC jugarà a la Gran Bretanya i el segon, el campionat francès. La UTC és fruit de la fusió dels dos grans clubs catalans del rugbi a 13, el XIII Català (fundat el 1934) i el Sant Esteve (fundat el 1965), que van veure que sols no podien fer res davant el camí cap a la professionalització en què va entrar la USAP el 1995 i que es va accentuar amb la final del 1998, que va rellançar la USAP com el gran protagonista del rugbi del Rosselló. El XIII Català té 11 lligues i 10 copes en el seu palmarès i el Sant Esteve, sis lligues i sis copes. La seva unió, però, no ha estat, fins ara, tan profitosa com segur que s’esperaven els seus gestors quan la van fer el juliol del 2000. La UTC té dues copes, la del 2001 i la d’enguany en el seu palmarès. Si comparem la UTC amb la USAP, aquest presenta un pressupost de 7,05 milions d’euros i 7.500 abonats per 1,3 milions i 500 abonats de la UTC, que espera fer el salt endavant el 2006 amb els 1,22 milions d’euros que ha de rebre de la cadena Sky Sports per la seva participació en el campionat britànic
(Article publicat a El 9 Esportiu el 13 de juliol del 2004)