El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/jordicamps
Articles
Comentaris

Els llibres d’història de l’esport expliquen que l’handbol es va introduir a l’Estat espanyol en els anys vint del segle passat a través dels organismes militars. Primer en l’escola militar de Toledo, després en l’escola naval de Ferrol. Fidel hereu d’aquesta tradició, l’actual president de la Federació Espanyola d’Handbol, Jesús López Ricondo, va mostrar divendres a Lleida un autoritarisme digne d’altres temps que es va traduir en el menyspreu cap a les legítimes aspiracions de l’handbol català de poder participar en les competicions internacionals oficials.
És lògic que un president de federació espanyola s’oposi a qualsevol secessió, però hi ha maneres i maneres de fer-ho. En el seu cas, a més, té a la seva consciència el vot favorable a la conversió de la federació de la Gran Bretanya en les d’Anglaterra i Escòcia que la federació europea va aprovar, per unanimitat, el maig passat. Com que els jugadors d’handbol de les illes britàniques són molt dolents, a la federació espanyola li és igual si formen un, dos o tres equips. Si li demanessin, votaria a favor del reconeixement de la selecció de Lapònia. Una altra cosa és quan veu que podria perdre importants elements en la defensa de la roja y gualda. Això és tenir criteri i seguir una línia coherent d’actuació.
El Comitè Olímpic de Catalunya no pot ser reconegut pel COI perquè Catalunya no és un estat independent; la Federació Catalana de Patinatge no pot ser reconeguda perquè ho diuen López Angulo o Antoni Martra i la Federació Catalana d’Handbol ni tan sols pot pensar en un hipotètic ingrés en la federació europea perquè ho diu López Ricondo. Les lleis valen quan ens diuen que impedeixen un Catalunya-Espanya, però no quan poden permetre el reconeixement del patinatge o l’handbol català. Si Catalunya és Escòcia i Espanya és la Gran Bretanya, qui és Anglaterra? Aquest és un dels problemes per al futur internacional de l’esport català. Cal trobar com més aviat millor la nostra Anglaterra.
(Article publicat a El 9 Esportiu el 12 de setembre del 2004)