El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/jordicamps
Articles
Comentaris

La síndrome dels quarts

Les derrotes en els partits de quarts de final dels Jocs d’Atenes de les cinc seleccions espanyoles que hi van arribar no van fer més que confirmar la tendència històrica de l’esport espanyol quan es troba en la situació d’haver de guanyar el partit que determina si es lluita o no per les medalles. De les 77 vegades que les seleccions espanyoles han afrontat un partit de quarts de final en uns Jocs, un mundial o un europeu, en 44 han sortit derrotades. En els Jocs Olímpics, la desfeta d’Atenes va invertir la tendència. Fins a Atenes, les seleccions espanyoles havien guanyat en sis dels deu partits de quarts de final que havien jugat. Ara el balanç és desfavorable: sis victòries per nou derrotes. Si només féssim balanç dels esports que formen part del programa olímpic actual, el balanç seria encara més desfavorable, amb 17 victòries i 38 derrotes en 55 enfrontaments.
La primera gran competició amb un esport d’equip van ser els Jocs del 1900, amb el waterpolo i el rugbi. El primer mundial va ser el d’hoquei sobre gel, el 1920. Durant aquests anys, els diferents esports han fet servir diversos sistemes de competició: lligueta, eliminatòries i combinació de lliguetes i eliminatòries Dels nou esports considerats, només l’hoquei sobre patins i el rugbi presenten un balanç favorable, mentre que el del beisbol és equilibrat. No hi ha cap selecció espanyola que no hagi perdut mai en uns quarts de final. Fins i tot les d’hoquei sobre patins, que són les que acumulen més guardons mundials i europeus, han patit en alguna ocasió la síndrome dels quarts de final. Els nois ho van fer en el mundial del 1991, quan defensaven el títol guanyat el 1989 i van caure davant d’Holanda de forma totalment sorprenent. A les noies els va passar el 1998, també quan eren les campiones.
Ningú se sorprendrà en saber que la selecció que acumula més fracassos en els quarts de final és la de futbol. Fins i tot hi ha una eliminació en l’Eurocopa del 1960 per no voler enfrontar-se a l’URSS. Això sí, quan superen els quarts, acaben al podi: campions en l’Eurocopa del 1964 i els Jocs del 1992 i subcampions en els Jocs del 2000.
(Article publicat a El 9 Esportiu el 15 de setembre del 2004)