El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/jordicamps
Articles
Comentaris

Madrid no, gràcies

La ciutat de Barcelona serà subseu olímpica si el Comitè Olímpic Internacional (COI) atorga els Jocs Olímpics del 2012 a Madrid. Una mala notícia que fa que desitgi encara més que els Jocs d’aquell any es facin a qualsevol ciutat abans que a la capital de l’Estat espanyol. Hi ha diversos motius per estar en contra de la subordinació olímpica de Barcelona a Madrid. Esportius, perquè no paga la pena organitzar a l’estadi Lluís Companys uns quants partits de futbol, justament l’esport menys olímpic dels esports olímpics. Socials, perquè aquests partits no faran reviure en res els setze dies de glòria de l’estiu del 1992. Polítics, perquè l’última cosa que hauria de fer la capital de Catalunya és ser plat de segona fila respecte a la capital de l’Estat espanyol.
Els Jocs es concedeixen a una ciutat, no a diverses ciutats o a un país. El 1992, Barcelona no tenia cap necessitat de repartir partits de futbol a València o a Saragossa però ho va fer. També va tenir subseus a dins de Catalunya. Va ser una manera d’implicar en els Jocs altres ciutats de Catalunya i, de passada, descongestionar la Ciutat Comtal de competicions i esportistes. Ara Madrid fa un plantejament semblant, a banda d’haver de buscar un lloc per fer la vela -Madrid, encara, no té mar-. La diferència està en què mai en la història dels Jocs, una seu olímpica s’ha rebaixat posteriorment a fer de subseu i, a més, és Madrid. La ciutat on hi ha les institucions dels que neguen el reconeixement de l’esport català. Els catalans no podem anar per lliure, però sí que podem agafar les escorrialles de Madrid. Doncs no. Em sembla perfecte que la candidatura de Madrid es reuneixi amb els que van ser responsables de Barcelona 1992 per aprendre. Només lamento que potser n’aprendran massa.
Ara mateix és un malson uns Jocs a Madrid. Si van espanyolitzar com van espanyolitzar els del 1992, què no faran ara a la Villa y Corte. Barcelona té prou entitat per tenir presència internacional en l’esport sense haver de subordinar-se a ningú. Joan Clos no ha après amb el Fòrum i ara ens vol encolomar la servitud a Madrid. Hi ha molts i molts esports, olímpics o no, que organitzen campionats del món i d’Europa any sí i any també. Que en demani algun, si vol projectar Barcelona o amortitzar instal•lacions. O que recuperi la reunió internacional d’atletisme que van deixar perdre. O és que no es poden demanar per no fer ombra a Madrid, com va passar amb la concessió de la final de la copa Davis a Sevilla, que ens van presentar com un acte de traició a Espanya?
(Article publicat a El 9 Esportiu el 8 de novembre del 2004)