El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/jordicamps
Articles
Comentaris

Amb les dues copes d’Europa d’handbol i d’hoquei sobre patins que ha guanyat de forma consecutiva les dues últimes setmanes, el FC Barcelona ja suma 25 títols en les màximes competicions europees de clubs de quatre esports: hoquei sobre patins (16 títols), handbol (7), futbol (1) i bàsquet (1). I el Madrid? Disset, amb nou de futbol i vuit de bàsquet. Tots dos estan lluny del CSKA de Moscou, l’equip de l’exèrcit soviètic que acumula més de 40 copes d’Europa en bàsquet, voleibol, waterpolo i hoquei sobre gel.
És evident que al Barça li agradaria tenir alguna copa d’Europa més de futbol i de bàsquet -les podria tenir, que de finals, n’ha perdut unes quantes-, però també que els títols en hoquei sobre patins i handbol formin part del caire poliesportiu que té el club, tot i que es digui Futbol Club Barcelona. Ara, a Madrid, quan diem que el Barça té 25 copes d’Europa, les menyspreen i recorden que només dues són d’esports «importants». Un argument que només el pot sostenir algú que també consideri de segona el títol mundial de la selecció espanyola d’handbol i els onze títols mundials de la d’hoquei sobre patins. En aquest món de l’esport hi ha molta ignorància, què hi farem.
Els del Barça diuen que de les 17 copes del Madrid, més de la meitat són en blanc i negre, recordant que són de quan l’esport no era tan professional com ara. Dels 17 títols màxims del Madrid, 13 els van guanyar quan el mur de Berlín encara era dempeus, mentre que el Barça n’ha guanyat 15 -una com a mínim en cadascun dels quatre esports- des que els ciutadans alemanys el van tirar a terra a cops de martell. En el segle XXI, el Barça mana per 8 a 2. I això que diuen que el Barça dels darrers anys ha estat un desastre. Doncs mira, vuit copes d’Europa com qui no vol la cosa -cinc d’hoquei sobre patins, dues d’handbol i una de bàsquet-. El Madrid acumula la séptima i l’octava. La darrera de bàsquet és quan l’Aznar deia allò de Váyase señor González.
Dades i més dades. Cadascú les llegeix com li convé. Hi ha una cosa clara. Els del Barça voldrien algun dels títols de futbol i de bàsquet dels blancs i els del Madrid alguna copa d’Europa en algun altre esport per tenir una mica de l’universalisme del Barça. És clar que ells els voldrien en esports no tan catalans com l’hoquei sobre patins i més espanyols, com el futbol sala. Sempre poden comprar l’Interviu Boomerang, que el tenen al costat.
(Article publicat a El 9 Esportiu el 23 de maig del 2005)