El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/jordicamps
Articles
Comentaris

Setmana fantástica

Fa 50 anys que els seguidors de la USAP esperen que el seu equip torni a guanyar un gran títol. El 1994 va guanyar la challenge Yves-du-Manoir, que seria l’equivalent de la copa, però que ja no es disputa. En la memòria dels aficionats -memòria viscuda o explicada- hi ha gravada la setmana del 22 al 29 de maig del 1955, ara fa 50 anys, en què el seu club va fer un doblet mai repetit. El 22 de maig va derrotar el Lorda a Burdeus en la final del campionat de França i el 29 de maig es va desfer del Mazamet, a Tolosa, en la final de la challenge Du Manoir. L’escut de Brennus va tornar així al Castellet després d’11 anys d’absència. Diumenge en va fer 50 anys.
El president de la USAP del 1955 era Paul Sacase -hi estaria del 1949 al 1961- i la plantilla estava dirigida per Joseph Jep Desclaux i Fernand Vaquer, un tàndem que estaria al front dels usapistes del 1949 al 1958, quan Vaquer es va retirar. Desclaux encara continuaria uns anys més fins acumular 13 temporades, rècord absolut de longevitat a la banqueta de la USAP. Desclaux, nascut a Colliure, va ser el capità dels equips de la USAP campions el 1938 i el 1944. En aquell USAP destacava un home, el pilier dret André Sanac, deu cops internacional per França entre 1952 i 1957 i que era el capità de l’equip. Sanc va guanyar el torneig de les Cinc Nacions del 1954. Serge Torreilles, Gerard Roucariès, René Monié i Georges Gauby eren els altres catalans de l’equip que van ser internacionals.
El campionat 1954-55 de la USAP va ser impecable. En la primera fase va guanyar els set partits que va jugar a l’Aimé-Giral i va guanyar dos partits, en va empatar dos més i en va perdre tres a fora. En la fase final va eliminar succesivament el Graulhet (17-5), el Périgueix (15-3), el Mont-de-Marsan (17-11) i el Romans (18-0) abans de trobar el Lorda en la final. El Lorda havia estat el campió el 1952 i el 1953 i estava dirigit al camp pel recentment desaparegut Jean Prat monsieur rugby, un dels millors jugadors de tots els temps. La USAP havia perdut contra el Lorda la final del 1952 i volia revenja. Quan els dos equips es retiraven al vestidor després de l’escalfament, el capità André Sanac va agafar del braç l’àrbitre, Georges Lafitte, i li va dir que en la semifinal del 1952, que van acabar guanyant, no havia estat honest amb ells i que si ho tornava a fer, es retirarien. La USAP va començar perdent (0-6) però tres marques li acabarien donant la victòria (11-6).
Una setmana més tard, el 29 de maig, amb l’escut de Brennus ben guardat, la USAP va afrontar la final de la challenge Du Manoir. Va ser a Tolosa i el rival el Mazamet, que havia eliminat el Lorda en les semifinals. La USAP va guanyar 22-11 i Sanac va fer dues marques abans de trencar-se el braç. El capità va estar un any sense jugar i aquell equip de la USAP no va tenir continuitat de títols. La temporada 1955-56 va ser eliminat en els quarts de final del campionat i el Lorda es va revenjar en la final del Du Manoir. Des del 29 de maig del 1955 la USAP ha jugat set finals i n’ha perdut sis.
(Article publicat a El 9 Esportiu el 25 de maig del 2005)