El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/jordicamps
Articles
Comentaris

Qui ho entengui …

La copa del món de futbol és la competició que va ser vista per més països entre els campionats del món que organitzen les 33 federacions internacionals reconegudes pel Comitè Olímpic Internacional (COI), segons es recull en l’estudi sobre el programa olímpic que el COI acaba de fer públic. Cap sorpresa. A 213 països del món es van veure els partits de la competició que es va fer al Japó i a Corea l’estiu del 2002.
Per darrere, en la llista masculina, hi apareix el golf (182 països), l’atletisme (180), el voleibol (165), l’hípica (155), el rugbi (153), el vòlei de platja, el triatló, l’esquaix i el pentatló modern (150), la natació (138) i el ciclisme (113). A la cua de la llista hi ha el beisbol (tres països van veure a la televisió l’últim mundial), el taekwondo (4), el karate (7) i la boxa (13). En la llista femenina, el futbol perd posicions amb 144 països interessats, igual que el golf (63), el voleibol (80) i l’esquaix (130). De rugbi femení, no n’hi ha dades. El rànquing femení l’encapçala l’atletisme (180), seguit de l’hípica (155), el vòlei de platja, el triatló i el pentatló modern (150). Els menys seguits són el taekwondo (4) i el karate (7).
Cadascú hi veurà coses diferents en aquest rànquing. També les veuran d’una altra manera a França, Alemanya, Itàlia, la Xina o els Estats Units. Hi ha coses sorprenents i coses que no s’entenen. Mana l’audència? Manen els patrocinadors? Mana la tradició? Mana l’espectacle? Ni idea. La Federació Internacional de Pentatló Modern té 102 federacions afiliades i el seu campionat del món, segons l’estudi, es va veure a 150 països. En canvi, els campionats de taekwondo van ser seguits a 4 països, quan n’hi ha 175 d’afiliats, i en bàsquet, amb 201 afiliats a la FIBA, el mundial masculí només va atreure 47 països i 32, el femení. Tot plegat encara s’entén menys quan, en una altra part de l’estudi, es diu quants països van pagar pels drets de televisió dels campionats i veiem que, en el pentatló modern -i que els seus seguidors i practicants catalans no s’emprenyin per agafar-lo com a exemple- 4 països van pagar els drets. En natació, dels 138 països que van veure el campionat, només 78 van pagar. En el bàsquet, ens diuen que 47 països van veure el mundial masculí i que 48 van pagar. En fi, que ha estat distret fer un cop d’ull a l’estudi de 269 planes que la comissió del programa olímpic ha fet perquè es debati en la sessió del COI, en què també es triarà la seu dels Jocs del 2012. Ha estat distret, però no he entès gairebé res.
(Article publicat a El 9 Esportiu el 20 de juny del 2005)