El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/jordicamps
Articles
Comentaris

Gràcies, Fernando

Totes les coses que passen poden acabar tenint algun aspecte positiu. Bé, gairebé totes, tampoc no cal exagerar que hi ha fets que serien molt i molt difícils de suportar. Al final, fins i tot el títol de campió del món de fórmula 1 de Fernando Alonso i tot el que ha portat, porta i portarà, està produint aspectes positius pels aficionats a la fórmula 1. I quan dic aficionats a la fórmula 1, em refereixo als aficionats a aquesta modalitat esportiva del motor, no als aficionats al que fa únicament i exclusiva a un vailet d’Oviedo que va tot de blau.
Dintre de l’allau de revistes especials, llibres, DVD, cotxes en miniatura o teledirigits que estan inundant el mercat, hi destaca, sota el meu humil parer, una col•lecció de vuit DVD que intitulen Pilotos de Leyenda. El primer, que ja és als quioscos i que està dedicat a José Manuel Fangio, és molt bo. Tot i la dificultat de tractar d’un pilot que va desenvolupar la seva carrera esportiva en els anys 50, hi ha un munt d’imatges interessants i que il•lustren perfectament el que va ser l’inici de la fórmula 1. Després vindran els DVD dedicats a Stirling Moss -el gran campió sense corona-, Graham Hill, Jim Clark, Jackie Stewart, Emerson Fittipaldi, James Hunt i Niki Lauda. Si es manté el nivell, i pensant que dels anys 60 i 70 ja hi hauran més imatges disponibles, promet ser tota una joia per als aficionats a la fórmula 1.
I per als aficionats a Fernando Alonso, i també per al mateix pilot asturià, una bona oportunitat per poder descobrir que aquest esport fa més de 50 anys que existeix, que hi ha hagut grans pilots, grans escuderies i no tot ha començat amb l’arribada de Fernando Alonso a Renault. La fórmula 1 existia abans i continuarà existint quan Alonso es retiri. La fórmula 1 d’ara és molt diferent a la de les èpoques dels pilots abans esmentats -veure mecànics amb pantalons acampanats canviant les rodes és impagable- però en essència és el mateix: la màxima competició de velocitat amb cotxes. No sé si Fernando Alonso tindrà la curiositat de fer un cop d’ull a la col•lecció. Ja sé que és tot un campió del món i que ha batut tots els rècords de precocitat, però em sembla una elemental actitud de respecte conèixer la història de l’esport que practiques. No sé si Fernando Alonso coneix o no la història de la fórmula 1, però sí que sé el que ha dit de vegades: que recorda les lluites Hakkinen-Schumacher. Doncs mira, agafa els DVD i tira una mica més enrere. Veuràs pilots que fan fer que la fórmula 1, i tu mateix, sigui el que és ara.
(Article publicat a El 9 Esportiu el 10 d’octubre del 2005)