El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/jordicamps
Articles
Comentaris

La USAP, club català

La USAP de Perpinyà és un club català? Que ningú s’ofengui amb la pregunta. Tant els que dirien que sí com els que dirien que no. Jo tinc clar que sí, que la USAP és un club català com el Barça, l’Espanyol o la Penya. Hi ha gent, però, que no creu que la terra que hi ha més enllà dels Pirineus sigui terra catalana i, per tant, la USAP és, per ells, un club francès, i li fa ràbia que en aquest diari parlem de la USAP igual que parlem de la Santboiana o del BUC, ara USAP de Barcelona en les informacions de rugbi. Un dels arguments que s’utilitzen per negar la catalanitat de la USAP és que els seus jugadors són francesos i no catalans i parlen francès i no català.
No sé quants jugadors de la USAP parlen català. Tampoc sé si n’hi ha algun que pensi que allà on viu forma part de la Catalunya Nord. El que sí sé és quins jugadors del Barça o de l’Espanyol parlen habitualment en català i/o es manifesten en temes politicosocioculturals. I suposo que ningú deu valorar la catalanitat del Barça o de l’Espanyol en funció de quants catalans de naixement o de llengua hi ha a la plantilla i de la seva implicació amb la realitat del país, com ara que es discuteix l’Estatut o amb la polèmica del Correllengua del Camp Nou. Bé, de fet sí que es fa de tant en tant, segons si és el Barça o l’Espanyol el que fa jugar més o menys catalans, però només es mira el DNI, no com es parla habitualmemt.
Aquesta temporada, la USAP té 38 jugadors a la plantilla. N’hi ha un que ha nascut a les illes Fiji, un altre a Bèlgica i un altre a Sud-àfrica, dos a Romania, tres a Nova Zelanda i Austràlia, cinc a l’Argentina i 22 a l’Estat francès. D’aquests 22, vuit han nascut a Perpinyà. Els seus cognoms? Mas, Bomatí, Sempere, Goutta, Rolland, Marty, Bourret i Cermeno. A Can Barça hi tenim set jugadors nascuts a Catalunya i que porten els cognoms Preses, Abella, Jorquera, Garcia, Hernández, Valdés i Puyol. A l’Espanyol hi ha deu futbolistes nascuts a Catalunya: Garcia, Lopo, Jarque, Hurtado, Morales, Mateu, Velamazán, Corominas, Tamudo i Soriano. A tots tres equips hi ha més esportistes nascuts fora del territori del club i que parlen una llengua diferent a la pròpia del país. Per què llavors es nega la catalanitat de la USAP? Per què està en un altre Estat? És català qui se sent i vol ser català, independentment d’on ha nascut. Però això no ho podem aplicar a les entitats. I la USAP és un club català per la seva història i els sentiments dels que en formen part. Agradi o no agradi.
(Article publicat a El 9 Esportiu el 7 de novembre del 2005)