El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/jordicamps
Articles
Comentaris

Cau la fortalesa

El Biarritz Olympique, actual campió de la lliga francesa de rugbi, va trencar el dissabte 1 de febrer (3-17) la ratxa de 33 victòries seguides de la USAP de Perpinyà al seu estadi, l’Aimé Giral. Una ratxa que havia començat el 10 de maig del 2003 contra l’Agen (26-22). L’últim equip, fins dissabte, que havia estat capaç de guanyar a Perpinyà en un partit de lliga havia estat l’Stade Français, el 18 d’abril del 2003 (12-23). L’equip de la capital francesa va acabar sent el campió d’aquella lliga 2002/03. Ara, el campió de la lliga 2004/05 ha trencat una ratxa que ha durat dues temporades i mitja.

Entre la derrota de l’abril del 2003 i la d’aquest gener del 2006 hi ha una altra coincidència. La derrota contra l’Stade Français va arribar una setmana després que la USAP es classifiqués per a les semifinals de la copa d’Europa 2002/03 amb la victòria al camp del Llanelli, al País de Gal•les. La derrota contra el Biarritz ha arribat una setmana després de la classificació dels nord-catalans per als quarts de final de la copa d’Europa 2005/06.

La ratxa que ara s’ha trencat ha estat composta per l’últim partit del play-off de la temporada 2002/03; els set de la lliga regular i els tres del play-off de la 2003/04; els quinze de la lliga regular 2004/05 i els set primers de la lliga regular 2005/06. Des de la temporada 1997/98, quan el subcampionat assolit en la final de París contra l’Stade Français va significar el retorn de la USAP a l’elit del rugbi francès, la USAP ha jugat 92 partits de lliga a l’Aimé Giral. El balanç és de 83 victòries i 9 derrotes. En les temporades 1997/98, 2003/04 i 2004/05 els catalans van guanyar tots els partits que van jugar a casa. En tres temporades van encaixar una derrota i en tres més, dues. La victòria més contundent la va aconseguir la temporada 2000/01 contra el Perigueux (83-12). En aquests anys, la lliga francesa ha canviat diverses vegades de format.

Aquesta fortalesa de la USAP al seu camp en la lliga també s’ha reflectit en les competicions europees. Mentre ha durat la imbatibilitat de 33 partits en la lliga, la USAP ha guanyat vuit dels nou partits europeus que ha disputat com a local. Només el Wasps de Londres el va derrotar, això sí, de manera contundent (6-34), l’1 de febrer del 2004. L’equip anglès va ser el campió d’Europa aquella temporada. Un altre campió que va batre els rossellonesos.

Des de la temporada 1998/99, la del debut en la copa d’Europa, la USAP ha jugat 24 partits a Europa al seu camp, amb 21 victòries i tres derrotes. No ha encaixat mai més d’una derrota a domicili en una temporada. Cal tenir present que excepte els rivals francesos, anglesos i irlandesos i algun del País de Gal•les, els altres participants en les competicions europees -escocesos, italians, romanesos, espanyols- acostumen a estar molt per sota del nivell mitjà dels equips de la lliga francesa.

En total, doncs, des de la temporada 1997/98, la USAP ha jugat 116 partits al seu camp entre la lliga i la copa d’Europa, amb 104 victòries i 12 derrotes. Aquesta fortalesa com a local no ha tingut correspondència en el rendiment lluny de Perpinyà i això ha privat la USAP d’aconseguir més èxits. En aquests anys, els nord-catalans han arribat a tres finals, dues de lliga i una de la copa d’Europa i les han perdut totes tres. L’últim títol de lliga de la USAP és de la temporada 1954/55.

Imbatuts i campions el 1955

La temporada 1954/55, l’última en la qual la USAP va aixecar l’escut de Brennus que s’entrega als campions de França, l’equip va guanyar els set partits que va disputar al seu camp en la lliga regular. Després va vèncer en les quatre eliminatòries prèvies a la final que li va donar el títol, el 22 de maig, a Bordeus, contra el Lorda (11-6). Vint-i-dos anys més tard, la temporada 1976/77, la USAP va tornar a la final. Una altra vegada, la seva fortalesa com a local -sis victòries i una derrota- la va portar fins a les eliminatòries pel títol. A la final, però, el 29 de maig del 1977, al Parc dels Prínceps de París, el Besiers va derrotar la USAP per 12-4. El Besiers ja havia estat l’únic equip capaç de guanyar a Perpinyà en la lliga regular. La derrota més contundent que ha encaixat la USAP al seu camp des de la represa de les competicions després de la Segona Guerra Mundial ha estat un 0-21 contra l’Agen la temporada 1962/63.
(Article publicat a El 9 Esportiu el 9 de febrer del 2006)