El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/jordicamps
Articles
Comentaris

Vint-i-sis dels 82 Comitès Olímpics Nacionals (CON) que han competit en els Jocs d’hivern de Torí han guanyat alguna medalla i 34 han classificat algun esportista o equip entre els vuit primers en alguna de les 84 proves que s’han disputat. Fa quatre anys, a Salt Lake City, 24 dels 77 CON que van participar van guanyar alguna medalla -de fet van ser 25, però al Comitè Olímpic Espanyol li van acabar retirant totes les que va guanyar l’inoblidable Johann Muehlegg-. El president del COI, Jacques Rogge, va afirmar ahir que aquestes dades «són una demostració de com els esports hivernals estan resultant cada cop més populars».
Fem una mica de comptes. Un 31 per cent dels CON presentats a Torí han pujat al podi i un 41 per cent han aconseguit algun lloc de finalista. Si ho comparem amb els Jocs d’estiu d’Atenes, els percentatges són molt inferiors. A Grècia un 37 per cent dels CON participants van guanyar alguna medalla i un 54 per cent van tenir algun finalista. Les xifres de l’hivern són clarament inferiors a les de l’estiu i confirmen que l’accés als Jocs d’hivern és més restrictiu que als d’estiu. Tant per arribar a participar-hi, com per aconseguir algun lloc d’honor. A Atenes van participar 202 CON, a Torí, 82, però com a màxim podrien haver estat, en teoria, 109, que són els que tenen alguna federació nacional afiliada a alguna de les federacions internacionals d’esports d’hivern. Dels 26 CON que han pujat al podi, 20 són d’Europa. Els Estats Units, el Canadà, Corea del Sud, la Xina, Austràlia i el Japó són les excepcions. Els 8 CON que han tingut algun finalista però cap medalla són tots europeus excepte el Kazakstan.Si algú tenia algun dubte sobre si els Jocs d’hivern són clarament dominats, en tots els aspectes, pels esportistes dels països del primer món, segurament li hauran quedat esvaïts amb els resultats que hi ha hagut aquests dies als Alps italians. Els corredors kenyans o etíops de l’estiu no tenen equivalent a l’hivern. Els sis CON africans presents a Torí han aportat nou esportistes a les competicions i el millor resultat ha estat el 21è lloc d’un sud-africà en tobogan. També han competit en esquí alpí i esquí de fons, que serien les disciplines equivalents a l’atletisme i la natació en els Jocs d’estiu, ja que són les que apleguen més participació i de procedència més diversa, ja que, juntament amb el patinatge de velocitat, són les úniques que no tenen un límit de participants. Són dades per reflexionar.
(Article publicat a El 9 Esportiu el 27 de febrer del 2006)