El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/jordicamps
Articles
Comentaris

La Federació Internacional d’Halterofília (IWF) va suspendre la setmana passada, de manera indefinida, la federació d’halterofília de l’Índia, després que quatre aixecadors indis, dos homes i dues dones, van donar positiu en diferents controls antidopatge fets des de començament d’any. La IWF no decidirà fins al mes de maig quina és la sanció definitiva a la federació índia, tot i que, segons les seves regles, una federació pot ser suspesa durant dos anys si tres dels seus esportistes donen positiu en el període d’un any. La federació de l’Índia s’afegeix a les de Turquia i Nigèria, que també estan suspeses actualment. La de Turquia fins al 31 de maig d’aquest any i la de Nigèria, fins a l’11 de setembre d’aquest 2006. La federació de Turquia haurà de pagar 100.000 dòlars per ser readmesa a la federació i la de Nigèria, 30.000. A més, hauran d’identificar els entrenadors i esportistes que estan implicats en aquests afers de dopatge. La suspensió a la federació de Turquia, una de les grans potències, es deu, entre altres coses, al positiu de Halil Mutlu en el campionat d’Europa del 2005. Mutlu va ser campió olímpic de la categoria de 56 kg en els Jocs d’Atlanta, Sydney i Atenes. A més, tenia cinc títols mundials i nou d’europeus. Mutlu ha estat sancionat amb dos anys de suspensió.
Els grans rivals dels turcs, els búlgars, van protagonitzar el primer gran escàndol col•lectiu en l’halterofília. Va ser en els Jocs de Seül, el 1988. Angel Guentxev i Mitko Grablev, tots dos campions, van donar positiu i la federació búlgara va retirar tot l’equip. Dotze anys abans, a Montreal 76, dos aixecadors búlgars també van donar positiu i l’entrenador, Ivan Abadjiev, va ser expulsat de l’equip. Abadjiev tenia una màxima: «Tot el que no està prohibit, està permès», i se sospita que també estava darrere de l’escàndol del 1988, tot i que oficialmet no treballava per a la federació. L’any 2000, en els Jocs de Sydney, tres búlgars van donar positiu. La federació
va tornar a retirar l’equip i la federació internacional la va suspendre sense poder participar en cap competició durant un any. Un dels positius de Sydney va ser Ivan Ivanov, vuit cops campió del món, campió olímpic a Barcelona i segon a Sydney rere l’arasancionat Halil Mutlu.

Cent sancionats en tres anys
Cent aixecadors han estat sancionats per dopatge per la federació internacional d’halterofília en els tres darrers anys. Durant els anys 2004 i 2005 van ser castigats 36 esportistes en cadascun dels dos anys, i durant el 2003, 28. A més de quatre búlgars i tres turcs, han estat castigats aixecadors de llocs tan diversos com les Illes Fiji, Cuba, el Pakistan, l’Equador, Síria, Jordània, Algèria, Austràlia, Eslovàquia, Nigèria o Costa Rica. A la llista d’aquests tres últims anys no hi ha cap espanyol.

Propostes no acceptades
L’any 1989, el president del Comitè Olímpic del Canadà, Roger Jackson, va proposar que les federacions nacionals que tinguessin més d’un cas de dopatge demostrat, fossin excloses dels Jocs Olímpics següents. El cubà Manuel Guerra, membre del COI, va proposar que els comitès olímpics nacionals, responsables últims de la participació dels esportistes, havien de compartir la suspensió, i per tant, quedar fora dels Jocs si hi havia positius. Ni una cosa ni l’altra van ser mai aprovades.

No a l’exclusió de l’halterofília
L’actual president de l’Agència Mundial Antidopatge, el canadenc Richard Pound, va proposar l’any 1988 excloure de manera temporal la Federació Internacional d’Halterofília del COI a causa dels escàndols de dopatge que hi va haver en els Jocs de Seül. La proposta no va tenir el suport ni de Joan Antoni Samaranch ni del comitè executiu. A Seül hi van haver cinc positius en halterofília, entre ells l’espanyol Fernando Mariaca. En el total dels Jocs hi va haver deu positius.
(Article publicat a El 9 Esportiu el 5 d’abril del 2006)