El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/jordicamps
Articles
Comentaris

Terra cremada

Per primer cop, un equip italià ha guanyat la copa d’Europa d’hoquei sobre patins. El Follonica ha trencat, en l’esperpèntica final a quatre que es va acabar ahir a Torres Novas (Portugal), una malastrugança que durava des del 1966. El Follonica ja va guanyar la copa de la CERS la temporada passada i aquest any va perdre la copa Continental contra el FC Barcelona, equip del qual es va prendre la revenja en eliminar-lo en la fase prèvia de la lliga europea.
El títol del Follonica és la recompensa a la perseverància de tres parelles de germans: els Mariotti (Massimo i Enrico), els Bertolucci (Alessandro i Mirko) i els Michielon (Alessandro i Alberto), el menor dels quals té 32 anys. Els Mariotti (42 i 35 anys) ja van guanyar la copa de la CERS amb el Vercelli el 1988 i juntament amb els Bertolucci (35 i 32 anys) van perdre la final de la copa d’Europa del 1992 quan jugaven amb el Seregno. Un any abans, els Michielon (32 anys) i el petit dels Bertolucci van guanyar l’europeu júnior que es va fer a Blanes. Les tres parelles de germans, separats o quatre plegats com a màxim, havien intentat guanyar la copa d’Europa amb el Seregno, el Novara, el Lodi, el Roller Monza, el Vercelli, el Prato i el Barcelos portuguès, però només ho havia aconseguit Enrico Mariotti el 1997 quan va jugar en el Barça. La temporada 2004/05, finalment, es van trobar tots en el Follonica i ara són campions d’Europa.
Tot un exemple de constància, però que diu ben poc de l’hoquei italià. Des de 1993, a tots els equips campions d’Itàlia hi trobem un Mariotti, un Bertolucci o un Michielon. Alessandro Michielon i Miko Bertolucci es reparteixen els títols de màxim golejador de la lliga italiana des de 1995. La selecció italiana no guanya el mundial des de 1997 i l’europeu des de 1990. Itàlia va guanyar set dels deu títols europeus júniors entre 1982 i 1991, però no ha tornat a repetir i en l’últim europeu va ser cinquena. El títol europeu juvenil no el guanya Itàlia des de 1992 i en l’últim campionat, la selecció italiana va ser quarta. Els Mariotti, Bertolucci i Michielon acaben de fer història per a l’hoquei sobre patins italià, però fa tota la impressió que en aquests últims anys han fet com Atila i han deixat tota la terra cremada per on ells han passat. Itàlia va ser subcampiona d’Europa el 2004 amb cinc dels sis germans (faltava Massimo), però cap d’ells va ser en el mundial del 2005, en què Itàlia va acabar quarta. I ser quarta en un mundial, o tercera en un europeu, és com acabar última.
(Article publicat a El 9 Esportiu el 8 de maig del 2006)