El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/jordicamps
Articles
Comentaris

No és cap novetat dir que la victòria del Barça en la final de la lliga de campions ha emprenyat , i molt, més enllà de l’Ebre. Els diaris, ràdios i televisions espanyols han fet veure que no, que estaven contents, però només cal comparar el tractament que van fer de la final de la copa de la UEFA del Sevilla amb el de la Champions del Barça per tenir-ho clar. La culminació va ser la portada del diari As, aquell «España 2-Europa 0». Fa temps, en un debat, van preguntar a un alt càrrec de l’As quin seria el seu titular de portada si el Barça guanyava la Champions. Entre rialles, va dir: «Real Madrid 9-Barcelona 2.» Doncs no ha estat així, però quasi.
Que incloguin el Barça dintre del concepte España emprenya, però es comprén. Hem de ser espanyols, sisplau, per força. Que l’oposició a España sigui Europa, ja és més difícil de comprendre. Podrien haver posat Anglaterra o la Gran Bretanya, donat l’origen dels rivals del Sevilla -Middlesbrough- i Barça -Arsenal- com a dipositaris del 0, però hi van posar Europa. O sigui, que España, tota soleta, és millor que Europa. O sigui, que la part -España- pot competir contra el tot -Europa-. O sigui, que el que sempre ens diuen que no pot ser quan reclamem seleccions catalanes sí que pot ser. Si España es pot oposar a Europa, Catalunya també ho pot fer amb España. També es tracta de la part contra el tot, no?
Aplicar aquesta teoria en el terreny de les competicions de futbol a l’Estat espanyol és el que m’ha portat a fer el titular que encapçala aquest article: Catalunya 2-Espanya 0. Per què? Doncs perquè si les victòries del Barça i el Sevilla en les dues competicions de clubs que organitza la UEFA han motivat el 2-0 d’un diari espanyol, els triomfs del Barça i l’Espanyol en les dues competicions que organitzen entre la RFEF i la LFP bé pot portar al 2-0 d’un diari català. I si s’emprenyen, doncs una mica més de llenya. El 2-0 del futbol serà un 3-0 quan el Barça i l’Espanyol juguin la supercopa d’Espanya -igual passarà a Europa, però això és cosa seva-. En hoquei sobre herba i waterpolo, el marcador ja és 2-0 a favor dels equips catalans i contra els espanyols, igual que passarà en hoquei sobre patins. És clar que, aplicant el criteri instaurat per l’As, hi ha marcadors en què Catalunya no guanya, però no tinc cap interès a destacar-los. Que ho facin ells, que en saben tant, que han obert la veda: la part ja pot enfrontar-se al tot i, a més, el pot guanyar.
(Article publicat a El 9 Esportiu el 22 de maig del 2006)