El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/jordicamps
Articles
Comentaris

De vacances

Estar de vacances permet seguir els esdeveniments esportius d’una manera diferent que si ho fas treballant a la redacció. El Tour, els mítings d’atletisme, els entrenaments i les curses de motos i de fórmula 1 han omplert moltes hores de sillon-bowl d’aquests últims dies. Veure i, sobretot, escoltar les retransmissions de les diverses cadenes han creat una autèntica interactivitat, sense comandaments interactius de TDT ni SMS ni correus electrònics. Simplement de la manera vella, parlant sol amb una tele que no et respondrà, incapaç d’aguantar moltes de les bajanades que escoltes.
El Tour és diferent si el segueixes amb Antonio Alix i Peio Ruiz Cabestany a Eurosport o amb Carles de Andrés i Perico Delgado a TVE. Els uns es revolten contra els que diuen que és un Tour descafeïnat, i els altres només troben a faltar els absents i només es preocupen dels espanyols. Alix fins i tot s’emprenya quan en un diari s’escriu, després de la segona victòria de Freire, que Espanya ja té tres victòries. «Acaso el Tour se corre por selecciones», diu Alix, que busca l’espectacle, la lluita, la victòria dels millors, «y si es español, mejor».
Els mítings d’atletisme, per Eurosport o Canal Plus. Javier Moracho, d’expert en un lloc, i Manuel Pascua Piqueras, en un altre. Tot va bé mentre no competeixen espanyols. Les estrelles són les estrelles i acaparen l’atenció. Quan competeix un espanyol, ja hem begut oli. Els altres desapareixen. Tant se val que dos atletes baixin de 3:30 en els 1.500 m, només importa el que fa Higuero –que va fer una gran cursa a Roma, tot s’ha de dir–. El súmmum de la reunió de Roma va ser la cursa dels 100 m, en què Asafa Powell es va tornar a exhibir. L’atenció dels amics de Canal Plus, però, la va atreure el nigerià nacionalitzat portuguès Francis Obikwelu, que s’entrena a Madrid a les ordres de… Manuel Pascua Piqueras. Una mica de decència, si us plau.
En les motos, què s’ha de dir després del «triplete español» que fins i tot va lloar TV3. I en la fórmula 1, el retorn de Pere Martínez de la Rosa ha trasbalsat TV3. Jo no he estat pas a Magny Cours aquests dies, però sí que llegeixo cada dia L’Équipe –un altre costum de les vacances–. I De la Rosa no ha tret gens ni mica, en el diari esportiu del país on es disputa la cursa, d’atenció al duel entre Alonso i Schumacher en el GP de França. Cadascú veu el que vol veure i ho explica com li sembla, més encara quan la informació i l’audiència –TV3 i les curses de fórmula 1– es barregen. Però De la Rosa no ha estat, allà, l’atracció de la cursa. Per a TV3 i els catalans, sí, i bé que s’ho mereix, però cada cosa al seu lloc.
(Article publicat a El 9 Esportiu el 16 de juliol del 2006)