El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/jordicamps
Articles
Comentaris

Marion Jones torna a estar en el primer pla de l’atletisme mundial gràcies a les tres curses de 100 metres que ha corregut per sota dels 11 segons (10.91, 10.92 i 10.94) en les darreres setmanes amb victòries a París i Lausana i un segon lloc a Roma, però també torna a estar en l’ull de l’huracà del dopatge perquè el seu nom torna a aparèixer en una investigació sobre el laboratori Balco. La nordamericana no aconseguia baixar dels 11 segons en els 100 metres des de l’any 2002. Jones, triple campiona olímpica en els Jocs de Sydney, va sortir esquitxada de l’afer Balco de dopatge que a finals del 2005 va acabar amb la suspensió per dos anys de l’exrecordista mundial dels 100 metres i pare del seu fill, Tim Montgomery. Victor Conte, propietari del laboratori Balco, va acusar Marion Jones de dopatge, però la velocista va sortir sense cap sanció del procés que va acabar amb set atletes dels Estats Units i un de la Gran Bretanya fora de la competició per un període entre dos i quatre anys. Marion Jones va posar una demanda de 25 milions de dòlars per difamació a Victor Conte que no va arribar a judici perquè hi va haver un acord econòmic previ entre les dues parts. Conte va declarar contra els atletes a qui havia subministrat substàncies prohibides i va ser trobat culpable de muntar una xarxa de dopatge. Finalment va ser condemnat a quatre mesos de presó i quatre més de llibertat controlada que s’acabarà l’1 d’agost.
L’escàndol Balco va esclatar quan a finals del 2003  l’exentrenador de Marion Jones i Tim Montgomery, Trevor Graham, va enviar a l’agència antidopatge dels Estats Units una xeringa amb THG (un esteroide de síntesi). Graham, que ara entrena el corecordista mundial dels 100 metres, Justin Gatlin, va negar sempre haver dopat els seus atletes. Ara, però, dintre de la investigació que un jurat federal dels Estats Units fa sobre el jugador de beisbol Barry Bonds, un antic col•laborador de Graham, Angel Guillermo Heredia, afirma que va subministrar EPO, hormona de creixement i esteroides a Graham del 1996 al 2000, confirmant el que havien declarat abans tant Conte com l’excampió del món de llançament de pes i exmarit de Marion Jones,
C.J. Hunter, que va donar positiu just abans dels Jocs de Sydney, i que el juliol del 2004 va acusar la seva exdona d’haver-se dopat en els Jocs d’Atenes. Heredia ha facilitat al Gran Jurat documents financers, còpies de correus electrònics i resultats d’anàlisis de sang i d’orina de diversos atletes.

Del cel a l’infern
Marion Jones va arribar a Sydney disposada a guanyar cinc medalles d’or, però es va haver de conformar amb tres d’or i dues de bronze. El positiu de qui llavors era el seu marit, C.J. Hunter, va ser un punt d’inflexió. En el mundial del 2001 va perdre per primer cop en els 100 m des del 1997, després de 42 victòries seguides, i encara que posteriorment va ser campiona dels 200 m, res va tornar a ser igual. El juny del 2001, se separa de Hunter, l’estiu del 2002 s’ajunta amb Tim Montgomery i el juny del 2003 dóna a llum el seu fill Tim. No participa en el mundial del 2003, perquè estava en estat, i tampoc en els Jocs del 2004, perquè no es classifica. Els organitzadors de les grans reunions europees no van voler en les seves proves ni Jones ni Montgomery durant el 2005. La sanció a Montgomery a finals del 2005 va acabar trencant la parella.

De Graham a Riddick
Marion Jones va ser un atleta precoç que, amb 16 anys, tenia un lloc de reserva en el relleu de 4×100 m dels Estats Units que va ser en els Jocs de Barcelona. Va rebutjar-lo i es va dedicar al bàsquet. El 1997 torna amb força a l’atletisme de la mà de Trevor Graham, amb qui és campiona mundial el 1997 i el 1999, i olímpica el 2000. Després de trencar amb Graham, a finals del 2002, s’entrena un temps amb Charlie Francis, exentrenador de Ben Johnson. Les pressions del seu patrocinador, Nike, fan que talli la relació amb Francis, el febrer del 2003, i passi a entrenarse amb Dan Pfaff, amb qui trenca, l’octubre del 2004, després de no poder anar a Atenes. Des de llavors la dirigeix l’exvelocista nord-americà Steve Riddick. Jones, Riddick, Montgomery i nou persones més són investigades en un assumpte de xecs bancaris falsos per un valor d’uns cinc milions de dòlars.
(Article publicat a El 9 Esportiu el 26 de juliol del 2006)