El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/jordicamps
Articles
Comentaris

Costa fer-se gran

82 atletes catalans han participat en algun campionat d’Europa o del món de les categories juvenil, júnior o sub-23 en els 10 últims anys (del 1997 al 2006), però només 14 han arribat a competir en un campionat d’Europa o del món en categoria absoluta o en uns jocs olímpics. Es confirma així la dificultat a destacar dintre de l’elit europea o mundial encara que abans s’hagi destacat com a juvenil o júnior. El subcampió d’Europa dels 3.000 m obstacles, Josep Lluís Blanco, no va aconseguir mai pujar a un podi europeu o mundial quan era júnior: va ser sisè en el mundial júnior del 2004 i en l’europeu sub-23 del 1997. En canvi, dos corredors d’obstacles catalans que van destacar en edat júnior com Antonio Álvarez (campió d’Europa el 1995) i Francisco Javier Munuera (subcampió del món el 1990) mai van competir en un europeu, un mundial o uns jocs olímpics.

Dels 10 catalans que han participat en els últims campionats d’Europa de Göteborg, sis havien participat abans en un campionat de les categories inferiors. Maria Vasco, Berta Castells i Beatriu Pascual tenen una prolífica carrera internacional com a juvenils i júniors. Castells va ser subcampiona mundial juvenil i va guanyar dos bronzes en els europeus júniors i ja ha participat en uns jocs, dos mundials i un europeu. Maria Vasco no va passar del quart lloc com a júnior (tant en el mundial com en l’europeu) i va ser subcampiona d’Europa sub-23 abans d’arribar al podi olímpic del 2000. Pel que fa a Pascual, ha complert tot el recorregut de juvenil a sènior sense perdre’s cap campionat, amb un podi a l’europeu júnior del 2001 com a millor resultat. Blanco va ser en un mundial júnior i un europeu sub-23; José Ríos, en un europeu júnior, i Laia Forcadell, en un europeu sub-23. Miquel Quesada, Rosa Morató, Eva Martín i Jesús Ángel García Bragado es van estrenar ja com a sèniors.

Els atletes que acumulen més presències en campionats sèniors (excepte Berta Castells i Beatriu Pascual) són els que van ser júniors entre el 1993 i el 1997. Dels 37 atletes catalans que han competit en un europeu o mundial júnior o juvenil disputat ja en el segle XXI, sis anys, només Castells i Pascual han estat posteriorment en un campionat absolut, la qual cosa fa que no es pugui ser gaire optimista amb vista al campionat d’Europa del 2010 a Barcelona.

El passat va ser millor que el present

El campionat d’Europa júnior es va començar a disputar el 1970; el mundial júnior, el 1986; l’europeu sub-23, el 1997, i el mundial juvenil, el 2001. En el mundial júnior els catalans van guanyar set medalles del 1986 al 1996, però ja no hi han tornat. En el mundial juvenil, una plata per a Berta Castells el 2001 i un bronze per a Albert Vélez l’any passat. En l’europeu sub-23, set medalles (quatre d’or), però l’última és la plata de Xavier Areny en els 1.500 m del 2003. En l’europeu júnior, el compte català es va estrenar el 1975 (Carbonell i Reverté en el 4×100 m); en els anys 80 es van guanyar 10 medalles (totes en marxa), i en els 90, els catalans van aconseguir 8 medalles amb dos títols per a Reyes Estévez i David Canal. Ja en el segle XXI, dos bronzes per a Berta Castells i un per a Beatriu Pascual és el botí. 32 catalans han guanyat alguna medalla en aquests campionats.

(Article publicat a El 9 Esportiu el 22 d’agost del 2006)