El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/jordicamps
Articles
Comentaris

Una de gestes

Estimats jugadors, tècnics i directius que feu que l’hoquei sobre patins català continuï manant a l’Estat espanyol, a Europa i al món. M’imagino que estareu indignats en veure com s’ha tractat la conquesta del títol mundial de bàsquet per part de la selecció espanyola i com s’acostumen a tractar les conquestes iguals o similars que vosaltres heu fet vestint la mateixa samarreta, defensant el mateix escut, veient aixecar la mateixa bandera i escoltant el mateix himne que Pau Gasol i companyia. Els vostres títols mundials o europeus no és que no interessin. És que els obliden i tot. Repasseu les primeres declaracions del secretari d’estat per a l’Esport, Jaime Lissavetzky, després de la final del Japó. Va recordar: «También somos campeones en balonmano y futbol sala.» I vosaltres? Quants títols heu guanyat per a Espanya en aquests últims anys? Quants esteu disposats a continuar-ne guanyant? El diari Marca, en la seva pàgina web, va fer una enquesta als seus lectors sobre quina era la major gesta de l’esport espanyol. Amb l’or dels nois del bàsquet hi havia Indurain i els seus cinc Tours, els 12+1 de l’Ángel Nieto, els títols de Severiano Ballesteros, de l’Arantxa Sánchez Vicario, el títol mundial d’handbol… Si voleu continuo i poso totes les opcions que es podien triar. Però encara que les posés totes, vosaltres no hi sortiríeu.
Jo tinc clar, i suposo que vosaltres també, que no és el mateix guanyar un campionat del món de bàsquet que un d’hoquei sobre patins. Més que res perquè hi ha més competència –encara que el mundial del Japó també ha acabat sent cosa de quatre, com passa en els mundials d’hoquei sobre patins– i més repercussió mediàtica. Vaja, que és com comparar la Champions del Barça amb la copa del Rei de l’Espanyol. Ara bé, que entre una dotzena de possibilitats de «mayor gesta de la historia del deporte español» no hi surti el títol –o els 12 plegats si volen, com han fet amb Indurain i Nieto–, ja és passar-se. Fins i tot Samaranch es deu haver emprenyat.
Si demà passat nosaltres preguntéssim quina ha estat la major gesta de l’esport català, hauríem de posar l’or del bàsquet del Japó –al capdavall hi havia cinc catalans– i el de l’hoquei sobre patins de San José. Que cadascú respongui. Un èxit de l’esport espanyol amb catalans és un èxit de l’esport català? La fita que sí que hi sortiria seria el mundial B d’hoquei sobre patins de Macau del 2004. Aquell mundial B encara el sentim com a nostre encara que després no servís de res. D’altres s’obliden fins i tot dels títols majors. I després diuen que som els catalans els que utilitzem políticament els esportistes.
(Article publicat a El 9 Esportiu l ‘11 de setembre del 2006)