El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/jordicamps
Articles
Comentaris

Un refredat molt car

Andrea Raducan es va convertir en els Jocs de Sydney en la primera gimnasta romanesa que guanyava la medalla d’or en el concurs general des que Nadia Comaneci ho havia fet el 1976 a Montreal. El 21 de setembre del 2000, Raducan va recollir la medalla d’or amb les seves compatriotes Simona Amanar i Maria Olaru en els altres dos graons del podi. Cinc dies després, el Comitè Olímpic Internacional (COI) la desqualificava i li retirava la medalla per haver donat positiu per pseudoefedrina. Raducan tenia 16 anys, feia 1,48 metres i pesava 37 quilos. El dia abans de la final individual, Romania havia guanyat el segon títol olímpic per equips després del 1984 a Los Angeles. Raducan formava part de l’equip. El dia 24, la romanesa va guanyar la medalla de plata en la final de salt.
Andrea Raducan va passar tres controls antidopatge a Sydney: el 19 de setembre en la final per equips, el 21 en la final individual i el 24 en la primera jornada de les finals per aparells. El primer i el tercer controls van sortir negatius; el segon, positiu. Per això va perdre la medalla d’or individual, però va conservar la d’equips i la de plata de salt.
L’anàlisi de l’orina de Raducan va donar una taxa de pseudoefedrina de 90 nanograms per mil•lilitre, tres vegades superior al límit permès. El president de la comissió antidopatge del COI, Alexandre de Merode, va atorgar la responsabilitat del positiu al metge de l’equip, Joachim Oana, que va receptar a Andrea Raducan, que estava refredada, un medicament (Nurofren) que conté pseudoefedrina. Oana va ser expulsat de Sydney i exclòs també dels Jocs del 2002 i del 2004. En un cos tan petit com el de Raducan (37 quilos), el Nurofren va fer que la taxa de pseudoefedrina superés el límit permès. El COI no va expulsar Raducan dels Jocs, ja que va entendre que no tenia cap responsabilitat en el positiu i que el que havia pres no havia millorat el seu rendiment.

Sense sanció
La Federació Internacional de Gimnàstica no va imposar cap sanció a Andrea Raducan pel positiu de Sydney. El comitè executiu de la federació, reunit a Sydney mateix, va decidir que la pèrdua de la medalla d’or ja era suficient sanció perquè considerava la gimnasta innocent en tot l’afer. La federació sí que va excloure el metge de l’equip romanès de totes les competicions internacionals.

Triple campiona
La desqualificació de Sydney no va ser el final de la vida esportiva d’Andrea Raducan. El desembre del 2000 va guanyar dues proves en la final de la copa del món. En el mundial del 2001 va guanyar tres títols (equips, barra i terra) i dues medalles de bronze (individual i salt). En el mundial per aparells del 2002, però, no va aconseguir entrar en cap de les finals i va decidir retirar-se. Tenia 19 anys.

Des dels 5 anys
Raducan va començar a fer gimnàstica als 5 anys al seu poble, Barlad, al nord-est de Romania. Les estrelles romaneses d’aleshores eren Daniela Silivas i Aurelia Dobre. El 1997 va anar a entrenar-se a Bucarest amb l’equip nacional i el 1998 va guanyar dues medalles en l’europeu júnior. El 1999 va debutar com a sènior i va guanyar el títol mundial en terra i per equips i va ser segona en la barra d’equilibris.
(Article publicat a El 9 Esportiu el 29 de novembre del 2006)