El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/jordicamps
Articles
Comentaris

Perseguit per mentider

L’agència antidopatge dels Estats Units (USADA) va rebre el juny del 2003 una xeringa amb una substància llavors desconeguda que un cop analitzada es va determinar que era THG, el nom codificat de la Tetraidrogestrinona, un esteroide de síntesi manipulat químicament. Aquella acció va ser l’inici del que es coneix com el cas Balco, que ha afectat alguna de les grans estrelles de l’atletisme dels Estats Units dels darrers anys.
Aquella xeringa, la va enviar Trevor Graham, un entrenador que a canvi de col•laborar va rebre una garantia d’impunitat de l’FBI de no ser perseguit per aquell cas. Una garantia que no li ha servit per evitar l’acció de la justícia, ja que ara el gran jurat federal l’ha inculpat de fals testimoni per haver mentit als agents federals. El juny del 2004, Graham va declarar que no coneixia el nutricionista Ángel Guillermo Heredia, un dels inculpats en el cas Balco. Ara l’FBI ha comprovat que Graham i Heredia havien tingut molts contactes des del 1997, i el gran jurat acusa Graham de fals testimoni. A més a més, l’entrenador jamaicà està sent investigat per la USADA, que ha rebut diversos testimonis d’atletes que l’impliquen en casos de dopatge.
Trevor Graham no ha reconegut mai haver donat substàncies dopants als seus atletes, tot i que fins a 10 dels seus deixebles han estat sancionats per dopatge en alguna ocasió. Els casos més coneguts són els del campió olímpic dels 100 m Justin Gatlin –a la foto– i l’exrecordista mundial de la mateixa distància Tim Montgomery. Michelle Collins (200 m), Calvin Harrison, Alvin Harrison i Jerome Young (400 m), Patrick Jarret (110 m tanques), Dennis Mitchell i Tod Long (100 m), i el velocista paralímpic Brian Frasure –medalla de plata en els 200 m a Atenes– són els altres atletes entrenats per Trevor Graham que han estat sancionats per dopatge.

Atletes que marxen
Shaw Crawford, el campió olímpic dels 200 metres a Atenes, va abandonar el grup d’entrenament de Trevor Graham a principi de novembre. Crawford s’havia incorporat a l’Sprint Capitol –nom del grup d’entrenament de Graham– el 2003, i ara tornar a entrenar-se a les ordres del seu pare, que ja el va dirigir fins aquell any. La nord-americana Melissa Barber i el congolès Gary Kikaya ja havien deixat Graham l’estiu passat, i el prometedor velocista britànic Harry Aikines-Aryeetey, campió del món júnior, ha anul•lat l’estada que tenia previst fer al centre d’entrenament de Raleigh (Carolina del Nord) el mes d’abril del 2007.

Atletes sancionats
El cas Balco, provocat per Trevor Graham, va acabar esquitxant fins i tot dos dels atletes que entrenava, Tim Montgomery i Michelle Collins, tot i que cap dels dos no va donar mai positiu en un control antidopatge. Collins va ser sancionada amb vuit anys de suspensió l’any 2004, tot i que la pena va ser rebaixada a quatre l’any 2005. Montgomery va ser castigat amb dos anys el desembre del 2005 pel Tribunal d’Arbitratge de l’Esport. El propietari del laboratori Balco, Víctor Conte, va ser condemnat l’octubre del 2005 a quatre mesos de presó i a quatre mes de vigilància vigilada per distribució de productes dopants i blanqueig de diners.
(Article publicat a El 9 Esportiu el 27 de desembre del 2006)