El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/jordicamps
Articles
Comentaris

Positius i perdonats

Nou jugadors internacionals, com a mínim, en algunes de les grans seleccions de rugbi –França, Irlanda, Sud-àfrica, Nova Zelanda i Austràlia– han donant positiu en diferents controls antidopatge des del 1997. La majoria d’ells van ser perdonats o van veure la seva sanció reduïda per diferents motius.
El febrer del 1997, el sud-africà Johann Ackerman va donar positiu per anabolitzants i va ser suspès per dos anys. El 1999, durant la copa del món, el neozelandès Anton Oliver va donar positiu per efedrina, però va ser perdonat perquè va al·legar que era per curar una infecció. El novembre del 2000, el sud-africà Cobus Visagie va donar positiu per nandrolona i va ser suspès per dos anys. Visagie va ser perdonat en al·legar que la nandrolona la hi havia donat la seva federació.
L’any 2002 hi va haver tres casos de dopatge amb internacionals implicats que van acabar en no res. A l’agost, l’australià Ben Turne va donar positiu de probenecida –un anabolitzant–. Va ser perdonat perquè el producte l’hi van donar a l’hospital on havia anat per operar-se un genoll. Al novembre, Joe McDonnell va donar positiu de salbutamol en un partit entre Nova Zelanda i França, però va ser perdonat perquè tenia asma. El mes de desembre, el francès d’origen sud-africà Pieter de Villiers va donar positiu de cocaïna en un control fora de competició. De Villiers havia pres la cocaïna tres dies abans en la festa posterior al triomf de l’estadi Français contra els Harlequins. De Villiers va ser absolt per un defecte de forma, tot i que no va poder jugar el Sis Nacions del 2003. L’abril del 2003, l’irlandès Frank Sheahan va donar positiu de salbutamol. Sancionat amb dos anys, la sanció va acabar reduïda a tres mesos i Sheahan va poder jugar la copa del món. L’agost del 2004 l’australià Andrew Walker va rebre dos anys de càstig per un positiu de cocaïna. El maig del 2006, un altre australià, Wendell Sailor, també va ser sancionat dos anys per cocaïna.

62 autoritzacions
Un club dels que juga la lliga francesa de rugbi, el Top 14, va demanar 62 autoritzacions terapèutiques (AUT) durant el 2005 perquè els seus jugadors poguessin prendre substàncies que estan en la llista de productes prohibits. Entre els 14 clubs de la lliga van demanar 323 AUT. Durant l’any 2005 es van fer 129 controls, 52 fora de competició, als jugadors dels equips que participen en el Top 14.

2,46 % positius
Un 2,46 per cent dels controls antidopatge que es van fer durant el 2005 a jugadors de rugbi van donar positiu, segons les dades de l’Agència Mundial Antidopatge (AMA). En total, es va fer 4.601 controls, en 113 dels quals es va trobar alguna substància prohibida. El rugbi va ser l’esport no olímpic en el qual es van fer més controls antidopatge durant l’any 2005, un 39 per cent del total que es van fer en aquest esport.

Tres en el 2004
Les lligues espanyoles de rugbi també tenen els seus casos de dopatge. Segons les dades de la federació internacional (IRB), l’any 2004 hi va haver tres casos de dopatge en les lligues espanyoles. En la màxima categoria, un jugador del Bera Bera va donar positiu per salbutamol, i un del VRAC Madrid, per cànnabis. Un jugador del CAU València de la divisió d’honor B va donar positiu per salbutamol.
(Article publicat a El 9 Esportiu el 10 de gener del 2007)