El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/jordicamps
Articles
Comentaris

Ni mundial, ni Jocs

La Federació Internacional de Natació (FINA) va confirmar dilluns a Melbourne la sanció de dos anys per dopatge a la russa Anastàsia Ivanenko, una de les millors especialistes de mig fons del món, per un positiu que li van detectar el mes de gener. Ivanenko havia estat suspesa de manera provisional el mes de febrer i ja no havia pogut anar al mundial que es disputa aquests dies a Melbourne.
Anastàsia Ivanenko va donar positiu per furosemida el 23 de gener, en un control fora de competició que li va fer la FINA. La nedadora, de 18 anys, va proclamar la seva innocència i va al·legar que tot era un error, ja que el positiu era per culpa d’una pastilla que li havia donat la seva àvia per curar-la d’una malaltia.
Ivanenko és una de les millors especialistes del món dels 800 m i els 1.500 m i rival habitual de la catalana Erika Villaécija en els grans campionats. Ivanenko va ser campiona del món dels 800 m en piscina curta a Xangai el 2006 i subcampiona d’Europa de la mateixa distància el 2005. En els europeus de l’estiu passat no va entrar en les finals perquè estava malalta.
Aquest any el va començar amb força i en els campionats de Rússia va millorar les seves marques en els 800 m (8:28.81) i els 1.500 m (16:07.94), que la situaven al capdamunt del rànquing mundial i, per tant, com una de les favorites per pujar al podi a Melbourne. Aquestes marques les va fer després del control en què va donar positiu, i per tant, seran anul·lades dels rànquings.
Els dos anys de sanció, a més, impliquen que Ivanenko no podrà participar en els Jocs Olímpics de Pequín, ja que la sanció no s’acabarà fins al febrer del 2009.
L’última nedadora de primer nivell que va ser caçada en un control fora de competició va ser Claudia Pol, de Costa Rica, excampiona olímpica dels 200 m, que va donar positiu de nandrolona el 2002 i que també va ser sancionada amb dos anys de suspensió.

Agent emmascarador
La furosemida està inclosa en la categoria 5, la de diürètics i altres emmascaradors de la llista de productes de l’Agència Mundial Antidopatge (AMA). És un producte utilitzat per camuflar l’absorció de productes dopants, ja que redueix la concentració de medicaments en l’orina per la producció més ràpida d’una major quantitat d’orina. El Comitè Olímpic Internacional (COI) va prohibir els diürètics el 1986. La Unió Ciclista Internacional els va prohibir el 1987, però el 1991 els va acceptar, i els va tornar a prohibir el 2003. Els diürètics van ser inclosos en la primera llista de productes prohibits de l’AMA del 2004.

El cas número 51
El cas d’Anastàsia Ivanenko és el 51è positiu detectat en el programa de controls fora de competició que la FINA va començar a fer l’any 1993. L’any passat, els 10 positius que hi va haver en la natació –natació, salts, sincronitzada, fons i waterpolo– van ser tots en controls fets dintre de les competicions oficials. L’any 2005, en canvi, hi va haver vuit positius en controls fora de competició. El rècord en positius fora de competició és de l’any 1998, quan hi va haver 14 casos positius, vuit de representants de la Xina. El primer positiu fora de competició va ser un britànic, el 1993, a qui se li va detectar que havia pres cànnabis.
(Article publicat a El 9 Esportiu el 28 de març del 2007)