El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/jordicamps
Articles
Comentaris

El 13 d’agost del 2005, Lueyi Dovy travessava en primer lloc la línia d’arribada de la final dels 4×100 m dels mundials d’atletisme d’Hèlsinki. Era el darrer component de l’equip francès, que donava una de les grans sorpreses del campionat. Els Estats Units havien estat eliminats en les sèries, i l’equip de França era el nou campió del món.
L’1 de març d’aquest any, Dovy era condemnat pel tribunal correccional de Perpinyà a una multa de 500 euros per adquisició, transport i tinença de substàncies prohibides. Es tancava així un procés que s’havia iniciat el gener del 2006 quan el nom de l’atleta va sortir en una investigació sobre tràfic de productes dopants, bàsicament anabolitzants, que portava a terme un jutge d’instrucció de Perpinyà. Les investigacions van revelar que Dovy havia pagat 1.317 euros el novembre del 2005 a Franck Esteban, el cervell d’una xarxa dedicada a subministrar anabolitzants i hormona de creixement a culturistes i esportistes amateurs, i que ja havia estat condemnat per importació de substàncies prohibides. També es va interceptar un SMS en què Dovy deia a Esteban que si no trobava l’EPO baixava a Perpinyà a recuperar els diners.
Una prova clau va ser un termos que Dovy va donar a la seva germana el dia abans que fos detingut que contenia una ampolla amb 12 mil·ligrams d’Humatrope, una hormona sintètica. Esteban, que va ser finalment condemnat a sis mesos de presó, primer va confessar que havia donat productes dopants a l’atleta, tot i que posteriorment ho va negar durant el judici.
Dovy ha presentat recurs a la sentència davant el tribunal d’apel·lació de Montpeller, que haurà de decidir abans de sis mesos. Mentrestant, l’atleta ha de comparèixer davant la comissió de disciplina de la Federació Francesa d’Atletisme, que quan s’acabi tot el procés penal contra Dovy n’encetarà un d’esportiu.

Control negatiu
Lueyi Dovy no ha donat mai positiu en un control antidopatge. En el mundial del 2005, justament va ser l’únic component del 4×100 francès que va ser controlat. En els relleus només es controla, per sorteig, un dels quatre components de l’equip. Segons el codi de l’Agència Mundial Antidopatge (AMA), un esportista pot ser sancionat esportivament si ha estat condemnat per haver estat detingut amb productes prohibits. Perquè França perdés la medalla d’or del mundial del 2005, però, s’hauria de provar que l’atleta havia pres substàncies prohibides abans del dia de la disputa del campionat.

Efectes anabolitzants
La Humatrope és una hormona sintètica que és al mercat des del 1988. En l’àmbit terapèutic, s’utilitza per als retards en el creixement. Els esportistes en busquen els efectes anabolitzants. Aquesta substància es pot detectar en una anàlisi de sang, com es va fer en els Jocs d’Atenes, tot i que només en les 48 hores posteriors a la ingestió del producte. Després d’Atenes, diversos problemes tècnics van paralitzar la recerca d’Humatrope en les anàlisis, però en els Jocs Olímpics d’Hivern de Torí se’n va reprendre la recerca. La venda lliure d’Humatrope està prohibida a França, però no a l’Estat espanyol, Bèlgica o Itàlia.
(Article publicat a El 9 Esportiu el 4 d’abril del 2007)