El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/jordicamps
Articles
Comentaris

Els Jocs Olímpics de Seül, del 1988, seran, per sempre, els Jocs del positiu de Ben Johnson després de guanyar la medalla d’or en els 100 metres. A la capital de Corea del Sud hi va haver nou casos més de dopatge confirmats i dos més que al final van quedar en no res. Cinc positius van ser en halterofília; dos en pentatló modern i un en atletisme, lluita i judo. Els dos casos que van quedar en no res van ser en atletisme i hípica.
El dia que Ben Johnson va donar positiu, sis esportistes ja havien estat desqualificats a Seül per no haver superat el control antidopatge. El primer de la llista va ser el búlgar Mitko Gravlev, campió d’halterofília en els 56 quilos i positiu per furosemida, un diürètic. El mateix dia, l’australià Alexander Watson va donar positiu de cafeïna. Dos dies després queien dos espanyols: Jorge Quesada en el pentatló modern i Fernando Mariaca en halterofília. El mateix dia que el comitè olímpic de Bulgària decidia retirar el seu equip d’halterofília després que un altre dels seus esportistes, Angel Guentxev, campió en els 67 quilos, també donés positiu de furosemida. L’endemà es coneixia el positiu d’un altre aixecador de peses, l’hongarès Kalman Csengeri. En aquest cas es va detectar estanozol, un anabolitzant.
El 26 de setembre esclatava el cas Ben Johnson, que taparia tota la resta de casos de dopatge a Seül. Encara n’hi hauria tres més: un en halterofília, un en judo i un en lluita. El cinquè aixecador caçat va ser l’hongarès Andor Szany, plata en els 100 quilos i positiu per furosemida. Quan els Jocs ja s’acabaven es van conèixer els dos últims casos. El judoka britànic Kerrith Brown va donar positiu per un diürètic, igual que li va passar al lluitador de l’Afganistan Alidad. Brown havia estat bronze en els 71 quilos.
Linford Christie va ser exculpat d’un control positiu després de la final dels 200 m.

Per relaxar
El pentatleta espanyol Jorge Quesada va donar positiu per un beta-blocador, un producte que ajuda a relaxar i fer desaparèixer els nervis i que se sol usar en les proves de tir. Quesada va donar positiu justament després de la disputa de la prova de tir. Quesada va al·legar que tot era culpa d’unes herbes que s’havia pres. Quesada va acabar 24è en la classificació general del pentatló.

Culpa del metge
El segon cas de dopatge espanyol va ser el de l’aixecador de peses Fernando Mariaca. Va donar positiu per pepmolina, un estimulant del sistema nerviós central, i va al·legar que ell només s’havia pres el complex vitamínic que li havia donat el metge de l’equip. El secretari de l’Estat per a l’Esport, Javier Gómez Navarro, va acusar el metge de negligència i va afirmar que havia de dimitir.

Ginseng
Linford Christie va guanyar la plata en els 100 m després de la desqualificació de Ben Johnson. Quatre dies després va ser quart en els 200 m i en el control que va passar li van detectar efedrina, un estimulant. L’atleta va al·legar que era perquè havia pres ginseng. El COI va exculpar l’atleta. Igual que el cavall Sunrise, que va participar en la prova de salts amb el genet holandès Rob Ehrens.
(Article publicat a El 9 Esportiu el 10 d’abril del 2007)