El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/jordicamps
Articles
Comentaris

El futbolista mexicà Salvador Carmona, defensa del Cruz Azul, ha estat inhabilitat a perpetuïtat aquesta setmana per haver donat positiu per estanozolol, un anabolitzant, per segona vegada en la seva carrera. Aquest segon positiu, a més, es va produir mentre complia un any de sanció pel primer positiu.
Carmona va donar positiu per estanozolol en un control que li van fer quan estava concentrat amb la selecció de Mèxic per jugar la copa de les Confederacions del 2005. Carmona i un company, Aarón Galindo, que també va donar positiu, van ser expulsats de la selecció mexicana. Tots dos jugadors van ser sancionats amb un any de suspensió que van complir el 4 de juliol del 2006. Mentre estaven sancionats, la federació mexicana va continuar controlant els jugadors, i arran d’una anàlisi que li van fer el 31 de gener del 2006, Salvador Carmona va tornar a donar positiu per estanozolol. Carmona, de 32 anys, no va acceptar el resultat, i va començar una lluita que després d’esgotar les vies esportives mexicanes va acabar al Tribunal d’Arbitratge de l’Esport (TAS), amb seu a Suïssa. El 16 de maig passat, el TAS va decidir inhabilitar Carmona a perpetuïtat. Aarón Galindo va donar negatiu en totes les proves que li van fer.
Salvador Carmona tampoc no va acceptar la resolució del TAS, i va presentar un recurs d’empara a la justícia mexicana per tal de poder continuar jugant. El recurs va ser acceptat, però la federació mexicana va rebre la resolució –suspensió de la sentència mentre s’estudia el cas– quan feia 35 minuts que Carmona jugava amb el Cruz Azul les semifinals de la lliga mexicana. A més de la sanció al jugador, ara el Cruz Azul ha quedat fora de la lluita per la lliga mexicana.

Estranger
Que Salvador Carmona jugués contra el Pachuca ha estat considerat una alineació indeguda per la federació mexicana, i el Cruz Azul ha estat eliminat de les semifinals del torneig Clausura. El Cruz Azul diu que no va alinear Carmona de manera indeguda perquè va ser un organisme estranger el que va sancionar Carmona, i no un de mexicà. El Cruz Azul va perdre el partit per 1-3 contra el Pachuca.

El TAS
El TAS es va crear el 1984 a instàncies del Comitè Olímpic Internacional (COI) com a darrera instància jurídica per resoldre els litigis esportius. El 1994 es va signar la convenció de París, en la qual el COI i les associacions de federacions internacionals d’esports olímpics, les d’esports no olímpics i les de comitès olímpics estatals reconeixien la jurisdicció del TAS i en reforçaven l’estatus.

Com «Big Ben»
L’estanozolol és un esteroide anabolitzant que es va fer famós pel positiu de Ben Johnson en la final dels 100 m dels Jocs de Seül 88. Forma part de la llista de substàncies prohibides de l’Agència Mundial Antidopatge, i està prohibit tant en les competicions com en els entrenaments. És un dels esteroides anabolitzants que poden tenir un origen exogen en l’organisme humà.
(Article publicat a El 9 Esportiu el 23 de maig del 2007)