El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/jordicamps
Articles
Comentaris

L’estiu del 1971, un jove escocès de 19 anys sorprenia tothom imposant-se en la final dels 400 m dels campionats d’Europa d’atletisme a Hèlsinki. Aquest jove era David Jenkins, que va ser batejat com el noi d’or (golden boy) de l’atletisme britànic. L’any següent, Jenkins va guanyar la medalla de plata olímpica a Munic en els 4×400 m. El 1974 va ser subcampió d’Europa de 400 m i campió de 4×400 m. Encara va participar en dos jocs olímpics més, a Montreal 76 i Moscou 80, però no va passar del setè lloc en els 400 m.
David Jenkins va néixer a Trinitat i Tobago perquè el seu pare treballava a l’empresa petrolífera Shell. No va arribar a Escòcia fins als 6 anys i, tot i que els seus pares eren anglesos, ell sempre va dir que era escocès. Va començar en l’atletisme fent salt d’alçada, però aviat es va passar als 400 m i amb 17 anys va córrer la volta a la pista en 46.5, la millor marca europea de la seva edat. El títol europeu del 1971 el va guanyar amb 45.5.
Un cop retirat de la competició, Jenkins es va instal·lar als Estats Units, a Califòrnia, on va crear una empresa amb la qual es va dedicar a la producció d’esteroides anabolitzants. El desembre del 1988, la policia el va detenir, juntament amb el seu soci Juan Javier Macklis, acusat de ser el responsable d’una xarxa de tràfic d’esteroides de Mèxic als Estats Units que representava un 70 per cent dels 100 milions de dòlars que cada any entraven en el mercat negre d’esteroides als Estats Units. L’operació havia començat la primavera del 1987 i hi havia implicades 33 persones.
David Jenkins va reconèixer els fets davant el jutge: «Demano a la cort i al govern que m’excusi pels meus actes. Assumeixo la meva responsabilitat.» Jenkins també va reconèixer que havia pres esteroides en la seva etapa d’atleta. Una confessió que no li va portar cap sanció, ja que els fets havien prescrit. El fiscal demanava 16 anys de presó i un milió de dòlars de multa, però el penediment de Jenkins li va suposar una condemna de set anys a la presó del desert de Mojave. Nou mesos després, David Jenkins va ser alliberat.
L’any 1993 David Jenkins va començar una nova vida. Juntament amb Dan Duchaine, va muntar Next Nutrition, una empresa dedicada a la producció de suplements dietètics per a atletes i culturistes. Duchaine es va veure implicat en la mort de sis joves culturistes, presumptament per les falses instruccions que donava en un llibre. Duchaine també va ser investigat per la importació des de Rússia d’esteroides i d’hormona de creixement. Va morir als 48 anys per problemes de fetge, presumptament a causa del consum d’hormones.
La nova vida de David Jenkins el va convertir en multimilionari. En la plana web de la seva empresa es podia llegir: «David Jenkins és un rar pioner en la indústria de la nutrició. Sota la seva direcció, Next Proteins ha passat de ser una empresa que va començar en un garatge a ser el líder en la indústria de les proteïnes.»
(Article publicat a El 9 Esportiu el 21 de juny del 2007)