El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/jordicamps
Articles
Comentaris

No sense els meus

Tarda d’ahir, diumenge, poc després de les quatre de la tarda. Un dels companys de la secció de bàsquet engega la tele per veure si fan el partit pel cinquè lloc de l’europeu júnior de bàsquet que la selecció espanyola juga a Madrid. No hi fan el partit. El company confirma les seves sospites: La Sexta no ha retransmès l’europeu júnior de bàsquet. Ha fet els partits d’Espanya i només fins que ha tingut possibilitats de guanyar una medalla.
La Sexta és una cadena que aposta per l’esport. No aporta res de nou, perquè les competicions que ofereix ja les podíem veure fins ara en altres cadenes. L’europeu júnior de bàsquet sí que era una aportació important, pel fet que no és gaire normal que les cadenes privades retransmetin campionats de base. És clar que en tot plegat hi ha trampa: el campionat es feia a Madrid, setmanes abans de l’europeu absolut –els drets del qual també té La Sexta– i la selecció espanyola tenia moltes possibilitats de ser campiona. I ja sabem que quan es barreja l’esport, l’himne, la bandera i una medalla d’or, tot s’hi val.
Esperem que aquesta cadena no hagi inventat cap moda: comprar els drets d’un campionat però oferir-ne els partits només fins que els teus són eliminats. Aplicant el criteri de La Sexta, TVE no hauria emès ahir en cap de les seves cadenes la final del torneig de Montreal de tennis –un cop Nadal en va haver quedat eliminat–, ni Golf + hauria continuat oferint el campionat de la PGA després que Jiménez i Olazabal no passessin el tall i Sergio García fos desqualificat. Si la selecció espanyola absoluta de bàsquet queda eliminada abans d’hora en el pròxim europeu, La Sexta també deixarà d’oferir el campionat?
Posats a deixar de retransmetre el campionat júnior –l’audiència, sense la selecció espanyola en joc, segur que hauria estat patètica–, haurien pogut argumentar, per exemple, que no podien continuar oferint un campionat amb equips sense ètica ni fair play que maneguen partits i que acaben perjudicant la selecció espanyola –partit Sèrbia-Lituània per decidir qui jugava les semifinals–. No ho han fet. Algú s’ho hauria cregut? Només els més fanàtics. Hauria fet gràcia que una cadena que emet els programes que emet hagués fet una apel·lació a l’ètica per justificar una decisió. I ja no parlem d’algun dels comentaris que s’han sentit en les retransmissions dels partits d’Espanya. I en una competició de júniors.
(Article publicat a El 9 Esportiu el 13 d’agost del 2007)