El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/jordicamps
Articles
Comentaris

Efedrina sobre gel

El patinatge artístic sobre gel va viure el primer cas positiu de la seva història l’hivern del 2000. El 26 de març d’aquell any, el dia abans de l’inici del campionat del món que es disputava a Niça es va saber que la russa Elena Bereznaia havia donat positiu d’efedrina en un control fet en el campionat d’Europa que s’havia disputat el mes de febrer a Viena i en el qual Bereznaia i la seva parella Anton Xikarulidze havien guanyat el títol. La Federació Internacional de Patinatge (ISU) va prohibir a la parella russa competir en el mundial i el 5 d’abril, el dia que es va acabar el mundial, va desposseir els russos del títol europeu i va sancionar la patinadora amb tres mesos de suspensió a partir del 9 de febrer, dia en què es va fer el control. La sanció només es va aplicar a les competicions oficials, no als espectacles sobre gel ni a les exhibicions. En la mateixa reunió, la ISU va sancionar també amb tres mesos una parella de l’Ouzbekistan. Ni la patinadora ni la federació russa van admetre els fets i van al·legar que l’esportista havia pres un producte comprat als Estats Units per curar-se una bronquitis i que no hi havia hagut cap mala intenció.
Un cop complerta la sanció, Elena Bereznaia i Anton Xikarulidze van tornar a la competició. L’any 2001 van ser campions d’Europa i subcampions del món i l’any 2002 van ser campions olímpics a Salt Lake City. Després dels Jocs es van passar al professionalisme. Abans del positiu, la parella, que patinava junta des del 1997, havia estat campiona d’Europa el 1998 i del món el 1998 i 1999. Abans de fer parella amb Xikarulidze, Bereznaia va patinar amb Oleg Xliakov –representant Letònia–, amb qui va tenir un greu accident el 1996, quan, en una pirueta, el patí de Xliakov li va tocar el cap i li va provocar lesions que van fer que la patinadora hagués de passar dues vegades per la sala d’operacions.

El noi en el lloc de la noia
El gener del 2006, en el campionat d’Europa que es va fer a Lió, Tatiana Navka i Roman Kostomarov, de Rússia, van guanyar el títol de dansa. A la noia li va tocar passar el control antidopatge, però va al·legar que s’havia de curar una ferida que s’havia fet a la mà durant l’exercici per evitar passar el control. En el seu lloc hi va anar el seu company, que va complir el tràmit sense problemes. La federació internacional va considerar que era igual quin dels dos membres de la parella el passés. Navka i Kostomarov van ser campions olímpics a Torí 2006 i tenen tres títols mundials i dos europeus de dansa sobre gel en el seu palmarès.
La collita de la RDA
Quan es recorda el dopatge a l’antiga Alemanya Oriental parlem, bàsicament, d’atletisme i de natació. En patinatge artístic sobre gel la RDA també va triomfar i, com en els altres esports, tampoc hi van haver positius. Els patinadors de la RDA van guanyar nou títols mundials en noies i dos en nois entre el 1969 i el 1988, mentre que en els europeus van conquerir disset títols en noies, quatre en nois i dos en parelles. En els Jocs Olímpics, Anett Pötzsch va ser campiona el 1980 i Katarina Witt el 1984 i 1988. Witt, amb dos títols olímpics, quatre mundials i sis europeus entre el 1983 i el 1988 va ser la gran estrella del patinatge artístic de l’Alemanya de l’Est.
(Article publicat a El 9 Esportiu el 17 d’octubre del 2007)