El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/jordicamps
Articles
Comentaris

I suren, i suren

Tres rècords del món de natació s’han millorat aquesta setmana a Austràlia i als Estats Units. Eamon Sullivan (Austràlia) en els 50 m, Natalie Coughlin (Estats Units) en els 100 m esquena i Kristy Coventry (Zimbabwe) en els 200 m esquena han estat els protagonistes dels rècords. Tots tres tenen en comú, a part de ser nedadors reconeguts internacionalment, que han fet els rècords vestint la nova combinació que la marca Speedo acaba de posar en el mercat i que s’anomena LZR Racer.
Si els nedadors la utilitzen és que està homologada per la Federació Internacional de Natació (FINA) i, per tant, no hi ha res a dir des del punt de vista legal. Hi ha altres consideracions a fer. Evidentment, si jo em poso la LZR Racer no guanyaré Erika Villaécija encara que ella nedi amb biquini. Per moltes coses que li donis a un ase no el convertiràs mai en una cavall de curses.
No tots els nedadors són clients de Speedo, però Nike, Arena, Tyr o Adidas ja tenen a punt les seves novetats. Al final, totes les combinacions seran, si fa no fa, semblants. I si una és millor que l’altra, tot es resol amb diners. Per tant, la teòrica igualtat entre els nedadors es mantindrà.
El problema apareix a l’hora de comparar les marques que es fan amb aquests mallots amb les que es feien abans. Sullivan va batre el rècord que Alexander Popov va fer l’any 2000 nedant amb un banyador normal –ajustat, aerodinàmic, però un banyador curt al capdavall–. Els temps canvien, la tecnologia ajuda a millorar, però fa que cada dia que passi puguem fer menys comparacions. Sullivan hauria fet la mateixa marca amb un banyador com el que duia Popov?
Les piscines d’ara neutralitzen quasi totalment les onades que fan els nedadors. Res a veure amb l’aigua brava de la piscina de Munic, on Mark Spitz va guanyar els set ors el 1972. En la natació de competició cal fer dues coses, surar i avançar el més ràpid possible. L’altre dia un nedador d’elit mundial deia que, amb la LZR Racer, suraves tant que l’energia que fins ara destinaves a aguantar-te sobre l’aigua la podies fer servir a nedar encara més ràpid. Aquesta és la natació de competició del futur. Benvinguda. Permeteu-me, però, una dosi de romanticisme i somniar en unes finals olímpiques amb els nedadors vestits com Spitz, Popov, Dawn Fraser o Kornelia Ender. Tinc curiositat per saber si els resultats serien els mateixos que amb les combinacions que suren i suren.
(Article publicat a El 9 Esportiu el 22 de febrer del 2008)