El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/jordicamps
Articles
Comentaris

El president de la Federació Espanyola d’Atletisme, José María Odriozola és un home que no té pèls a la llengua. Una entrevista amb ell, per molt negat que sigui l’entrevistador, no és mai sobrera. S’hi pot estar d’acord o en desacord, però el que no es pot negar és que és un home que viu amb passió els 365 dies de l’any, les 24 hores del dia, l’atletisme. Ara Odriozola serà escollit per un sisè mandat, als 69 anys, i dimecres l’agència EFE li va fer una entrevista.
Odriozola, com tanta gent, té el defecte de veure la palla en l’ull dels altres i no veure la biga en el seu. Ja fa temps que es queixa de les nacionalitzacions, amb el talonari a la mà, que fan alguns països, oblidant les que fa ell mateix. Ja fa temps, també, que es queixa de la massiva presència d’atletes africans nacionalitzats que impedeixen als seus atletes de mig fons i fons, guanyar medalles. Ara Odriozola ha anat més lluny i en la citada entrevista, deia que caldria «posar un límit d’atletes per països en les reunions internacionals» i que en les reunions de la Lliga d’Or «seria positiu posar proves només per als millors europeus, així tindria més interès i s’evitaria la habitual marea africana que fa desconnectar l’espectador pel seu domini total». Odriozola també vol que s’eliminin les llebres en les curses de mig fins i fons i que es faci alguna cosa per diferenciar els atletes, que en les reunions vesteixen quasi tots igual –paguen les marques.
Molt bé. Si Odriozola aconsegueix que li facin cas en l’atletisme, què tal si exportem la solució a altres esports. Perquè si del que es tracta és d’evitar que la massiva presència d’esportistes d’un mateix país faci baixar l’interès per un esport i, de retruc, la seva audiència, doncs apliquem-ho a altres disciplines. Per exemple, en el tennis. Qui mana en la terra batuda? Els espanyols. Doncs retallada. I en les grans voltes per etapes en el ciclisme? Els espanyols. I en les competicions europees de futbol, handbol, bàsquet o hoquei sobre patins? Doncs retallada. No cal anar a buscar més exemples. És clar que els presidents de les respectives federacions espanyoles no estarien d’acord amb la proposta del seu col·lega Odriozola. Segur que ni el mateix Odriozola hi estaria d’acord si la mesura afecta esportistes que llueixen la sacrosanta samarreta roja.
A mi també m’agrada la diversitat en les competicions esportives, però un dels principis de l’esport és la igualtat d’oportunitats. Odriozola parla de discriminació per motiu de raça? Prou limitat que està –dos o tres per prova– en els grans campionats, per fer-ho també en les reunions –en què, a sobre, hi ha molts diners en joc–. En la natació, ho podem veure aquest dies en l’europeu de piscina curta de Rijeka, només els dos millors de cada país poden superar les eliminatòries encara que facin millors temps que d’altres.
A més, em sembla que a Odriozola ja li aniria bé canviar el domini dels africans en les curses d’ara pel domini dels atletes vestits de vermell en les seves curses reservades per a europeus. Segur que llavors no es queixaria de res.
(Article publicat a El 9 Esportiu el 12 de desembre del 2008)