El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/jordicamps
Articles
Comentaris

El Tribunal d’Arbitratge de l’Esport (TAS) ha rebutjat la reclamació del Comitè Olímpic de les Antilles Holandeses contra la desqualificació del velocista Churandy Martina els 200 metres de la final olímpica de Pequín en què Martina havia guanyat la medalla de plata i ha confirmat que les medalles de plata i bronze, rere Usain Bolt, són per a Shawn Crawford i Walter Dix. Martina i Wallace Spearmon, segon i tercer en la cursa en què Bolt va batre el rècord mundial de Michael Johnson, van ser desqualificats per haver trepitjat la línia del carrer del costat. Inicialment, només va ser desqualificat Spearmon, però l’equip dels Estats Units va reclamar contra Martina i l’atleta de les Antilles Holandeses també va ser desqualificat. Ara el jutge únic del TAS, l’italià Luigi Fumagalli, ha sentenciat que la decisió que es va prendre a Pequín va ser correcte. Churandy Martina no figurarà entre els medallistes dels 200 m dels Jocs del 2008 i, per tant, no té cap medalla olímpica en el seu palmarès. Això és el que diu ara la justícia del TAS i el que diran els llibres d’història i d’estadística, però la realitat és que Churandy Martina té en el seu poder la medalla de plata dels 200 m de Pequín des de pocs dies després del final dels Jocs. L’hi va donar Shawn Crawford, l’home que sí que figura en el palmarès, però que no vol la medalla perquè considera que les desqualificacions dels homes que van acabar segon i tercer la cursa van ser injustes. Martina i Crawford es van allotjar en el mateix hotel quan van participar en la reunió de Zuric, dies després de Pequín. Crawford va trucar a Martina i va dir-li que tenia un paquet a recepció: era la medalla. Martina no la volia, però la insistència i la sinceritat que va veure en l’actitud del nord-americà el van convèncer i la va acceptar. El mes de gener passat, Crawford va parlar del seu acte: “Si un tipus està 10 metres davant meu, m’és igual si està en el meu carrer o no. M’hauria guanyat de totes maneres i no va molestar a ningú durant la cursa”.