El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/jordicamps
Articles
Comentaris

La comissió d’economia del Congrés de Diputats va refusar dimarts una proposició no de llei del diputat d’Iniciativa Joan Herrera, en la qual proposava que els esportistes amb residència en paradisos fiscals no poguessin representar Espanya en les competicions internacionals. Herrera també demanava que s’establís un cens permanent d’esportistes de nacionalitat espanyola que no tinguin fixada la seva residència a Espanya i que es fessin actuacions fiscals per verificar la seva residència real. No cal dir que la proposta va ser refusada tant pel PSOE com pel PP.
A mi tant me fa que els esportistes que no paguen els seus impostos puguin formar part de les seleccions espanyoles. El que m’emprenya és que hi hagi esportistes –o gent de la professió que sigui– que no paguin el que els pertoca. Un dels arguments del PP per oposar-se a la proposta d’Herrera va ser que, en tot cas, no s’haurien d’investigar només els esportistes, sinó també, per exemple, els artistes. Des del PSOE es va dir que la preocupació pel frau fiscal ha de ser extensiva a qualsevol ciutadà i no només a un col•lectiu concret. Doncs jo em pensava que tot això ja es feia. Que des de fa molts i molts anys –quasi tants com fa que gaudim d’aquesta beneïda democràcia espanyola que és l’enveja de mig món i part de l’altre– es vetllava perquè tothom, especialment els que tenen més diners, no defraudessin Hisenda. Digueu-me innocent, però no és escandalós que davant una petició com la d’Herrera s’argumenti que no es pot vigilar un grup en concret? Si Hisenda fes la seva feina com cal, Herrera no hauria presentat mai la seva proposta.
El que no acabo d’entendre de la petició d’Iniciativa és el càstig a aplicar als esportistes infractors: no poder representar Espanya. Als vailets que no es porten bé se’ls castiga deixant-los un temps sense allò que més volen. Herrera ens està dient que el màxim càstig que es pot aplicar a un esportista és no poder vestir els sagrats colors de la roja? Amb aquest xantatge pensava obtenir resultats? Tot el que està passant a Euskadi confirma allò que no hi ha res més semblant a un nacionalista espanyol de dretes que un nacionalista espanyol d’esquerres. La part del càstig de la proposta d’Herrera la podrien signar tant el PSOE com el PP –i Ciutadans i la Rosa Díez, és clar–, per als quals representar Espanya és el màxim honor que es pot tenir, però Iniciativa?
Els esportistes, a pagar com tothom. I que defensin els colors que vulguin o puguin. M’importa un rave si aquest o l’altre –que cadascú posi els noms que vulgui– van de vermell o no. Em pensava que a Iniciativa, partit català, també.
(Article publicat a El 9 Esportiu el 20 de març del 2009)